ART PREPORUKA

ČETVRTI DAN BIJENALA CRNOGORSKOG TEATRA 2017: ,,Leptir” i okrugli sto 


Sinoć su Ana Vujošević, Srđan Grahovac i Dejan Ivanić briljirali na Velikoj sceni CNP-a. Fantastično izvođenje predstave „Leptir“ Aleksandra Radunovića u režiji Andraša Urbana ostavilo je publiku bez daha, nakon čega su kolege iz klase sa medijatorkom dramaturškinjom Marijom Čolpom podijelili sa medijima i zainteresovanom publikom svoje iskustva tokom rada na predstavi.
Marija Čolpa je istakla da je „Leptir ili vježba rađanja“ , žanrovski okarakterisana kao tragedija u jednom činu, prva režija Andraša Urbana u Crnoj Gori.
Muziku je radio Aleksandar Radunović- Popaj, scenografiju Andraš Urban, dramaturg je Rajko Radulović, kostimografkinja Lina Leković; asistentkinja režije i organizatorka je Jelena Odalović.
Dejan Ivanić kazao je: „Pa da, mi koristimo te termine – jednočinka, petočinka ali kad uđete u proces to zaista prestaje da bude važno. Ja ne razmišljam na taj način, za mene je to posao kao i svaki drugi. Ovaj projekat se izdvaja od ostalih, što zbog Urbana, što zbog načina na koji smo radili. Sami smo smišljali psovke na kraju, pa smo u procesu smišljanja odlučili da to sklopimo u blok kletvi, blok psovki. Mislim da je paralela sa crnogorskom tradicijom i više nego jasna.
Srđan Grahovac, koji igra u gotovo svim predstavama koje se takmiče na Bijenalu osvrnuo se na lakoću rada sa Andrašem Urbanom, i prednosti rada sa kolegama iz klase.
– Mi smo danima razgovarali, potpuno opušteno i lagano, bez ikakvog pritiska. Andraš je jednog dana donio tekst, postavio nas na scenu, dao nam mikrofone i mi smo bukvalno za sedam dana imali predstavu. Tu i veliku ulogu igra činjenica da smo kolege iz klase, dugo smo radili zajedno i znamo se tako dobro da je u tome još veća slast.
Ana Vujošević je govorila o samoj predstavi.
– Ja sam zaista ljubitelj Urbana i njegovih predstava, ja volim to pozorište koje uznemirava. Ova predstava je dekonstrukcija laži u kojima mi živimo, i čovjek koji želi da napravi otklon može da kaže – Meni je ovo užasno, ja izlazim ali neko ko uđe duboko u predstavu se zaista uznemiri i potrese i shvati da to uopšte nije kao da mi negativno posmatramo stvari, nego tražimo rješenje, tražimo da se ponovo radimo, da se više volimo, pazimo, da ne zapostavljamo svoje bližnje, da se ne lažemo, da rješavamo probleme i da tradiciju gajimo na način na koji to treba.
Peti dan Bijenala crnogorskog teatra rezervisan je za izvođenje predstave „Šćeri moja“ Maje Todorović u režiji Ane Vukotić, u produkciji Crnogorskog narodnog pozorišta.
Nakon predstave, autorski tim će uz medijatorku dramaturškinju Mariju Čolpu govoriti o procesu rada na predstavi u okviru okruglog stola kritike i medija, uz prisustvo zainteresovane publike.

Foto: Duško Miljanić i Krsto Vulović

kud duga