DRUŠTVO PREPORUKA

MNE MAGAZIN I CNP NAGRAĐUJU: Osvojite karte za predstavu ,,Leptir”


MNE magazin i Crnogorsko narodno pozorište nagrađuju tri čitaoca sa po dvije karte za večerašnju predstavu ,,Leptir” Aleksandra Radunovića u režiji Andraša Urbana i u produkciji Kraljevskog pozorišta Zetski dom. Komad će biti odigran u okviru Bijenala crnogorskog teatra 2017.
Tri čitaoca koji prvi pošalju mail na [email protected] dobiće po dvije karte za predstavu ,,Leptir”.
O predstavi
Prema riječima reditelja Andraša Urbana drama „ Leptir” Aleksandra Radunovića Popaja beskompromisno dekonstruiše pojam porodice. Čovjek, unutar sopstvene nesposobnosti da se obračuna sa tradicionalnim pristupom društvu, nije u stanju da postane adekvatno ,,Ja”, autentično lice osnovne zajednice, da prihvati onog drugog, s kojim treba da čini onu prvobitnu ćeliju društva, koja svakako nije namijenjena za destrukciju već za stvaranje. Želimo se roditi, ponovo i ponovo. Ta želja, ipak se artikuliše u tom naboju rušenja svega onog ljudskog, koji inače ocjenjujemo pozitivno, kao osnovne vrijednosti čovjekovog postojanja. Rodimo se za svaku scenu. A radja se i zlo sa nama, unutar materice društva. Odgovoran je uvijek onaj drugi, i taj mora da strada.
I sada, povodom ove drame, predstave, mi bismo voljeli da se svemu tome smijemo. Kažemo da pozorište treba da bude smiješno. Želimo da se smijemo onim drugima, da kažemo da to nijesmo mi, to su oni drugi.
Tradicija, društvo, država, javni prostor, sve to je ušlo u intimu, tako da je i ona postala javna. A nove generacije stradaju, i stradaju iznova. Umjesto slike budućnosti, plodnog koncepta za život, jedino im ostaje da traže samo pristojan grob…..no ipak, ako ništa drugo, čovjek je sposoban da opsuje, da stavi ruke u džep i zviždući krene dalje… valjda.
U predstavi igraju: Ana Vujošević, Srđan Grahovac i Dejan Ivanić.
Muzika: Aleksandar Radunović- Popaj, dramaturgija: Rajko Radulović, kostimografija: Lina Leković.
O Bijenalu
Bijenale crnogorskog teatra je nacionalni pozorišni festival čiji je cilj afirmacija, valorizacija i razvoj ukupnog crnogorskog pozorišnog sistema. Bijenale crnogorskog teatra, takođe, ima za cilj unaprjeđenje i promociju svih pozitivnih vrijednosti crnogorske savremene kulture koje svoj iskaz imaju u pozorišnoj umjetnosti i univerzalnih društvenih vrijednosti.
Osnovan 2007. godine kao Festival crnogorskog teatra, od 2010. godine odvija se bijenalno.
Pokrovitelj Bijenala crnogorskog teatra je Ministarstvo kulture Crne Gore.