MAGAZIN PREPORUKA

SVIJET: Pariz planira do 2030. zabraniti sve automobile osim električnih

Foto: EPA

Pariz će do 2030. godine zabraniti ulazak u grad svim automobilima sa benzinskim i dizelskim motorima, saopštile su pariske gradske vlasti.

Ovim potezom ubrzaće se planovi za odvikavanje zemlje od automobila na fosilna goriva i prelaz na električna vozila u gradu koji često mora uvoditi privremene zabrane vožnje zbog zagađenog vazduha.

Pariske vlasti u saopštenju navode da je Francuska već odredila da će 2040. godine biti kraj za automobile na fosilna goriva te da to zahtijeva brže postepeno ukidanje u velikim gradovima.

-Ovdje je riječ o dugoročnom planiranju, sa strategijom koja će smanjiti emisije plinova sa efektom staklenika – rekao je Christophe Najdovski, zvaničnik odgovoran za saobraćajnu politiku u kabinetu gradonačelnice Anne Hidalgo.

Radikalna politika protiv zagađenja

-Saobraćaj je jedan od najvećih proizvođača plinova sa efektom staklenika i zato planiramo ukidanje vozila sa motorima sa unutrašnjim sagorijevanjem do 2030. godine – rekao je on za lokalni radio.

Pariz, koji će 2024. biti domaćin Ljetnih olimpijskih igara i u kojem je postignut posljednji globalni sporazum protiv klimatskih promjena, ranije je najavio zabranu upotrebe vozila sa dizelskim motorima prije početka Olimpijskih igara.

Proširenje zabrane na benzinske automobile radikalna je eskalacija politike protiv zagađenja u francuskoj prijestonici, jednoj od najposjećenijih u svijetu.

Izvor: balkans.aljazeera.net