MAGAZIN PREPORUKA

SA SJEDNICE SOCIO-EKONOMSKOG SAVJETA: NP Durmitor generiše razvoj sjevera Crne Gore

Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore – NP Durmitor organizovali su Sjednicu socio-ekonomskog savjeta u Upravi NP Durmitor na Žabljaku. Jedna od ključnih tema koje su razmatrane tokom sjednice bila je Analiza rezultata tekuće turističke sezone sa prijedlogom mjera za pripremu i unaprijeđenje naredne zimske i ljetnje turističke sezone u NP Durmitor.

Na početku Sjednice učesnike je pozdravio direktor JPNPCG Elvir Klica koji je istakao značaj održavanja Socio-ekonomskih sjednica u cilju saradnje i razmatranja ključnih problema i izazova sa kojima se susreću lokalne uprave i zajednice. Takođe je kazao da sugestije i prijedlozi članova Savjeta daju podsticajne i kvalitetne smjernice u kom pravcu razvijati planove i programe NPCG u budućem periodu.

Klica je informisao da su NPCG ostvarili uspješnu turističku sezonu, posebno Parkovi na sjeveru Crne Gore, među kojima posebno mjesto pripada NP Durmitor.

– Nesporno je da je NP Durmitor područje od izuzetnog značaja ne samo za JPNPCG, već i za našu zemlju, jer generiše razvoj cijelog sjevera i predstavlja potencijal prepoznat ne samo na nacionalnom, već i međunarodnom nivou.

Kada je riječ o značajnijim infrastrukturnim objektima, Klica je istakao da se otvaranje restorana Crno jezero očekuje do kraja godine, da je izabran izvođač radova enterijera i da su otklonjene administrativne barijere da se poslovi opremanja privedu kraju.

– Takođe u cilju promocije, planiramo da na najvećem sajmu turizma u Berlinu, sljedeće godine, predstavimo maketu tradicionalnog drvenog splava. Očekujemo da kroz promociju Durmitora ujedno pospješimo promociju ne samo ovog Parka, već i ostalih parkova – zaključio je direktor.

Predsjednik Opštine Žabljak Veselin Vukićevic istakao je da opština Žabljak zajedno sa NP Durmitor i drugim subjektima inicira razvojne projekte.

Tara (foto: Lazar Pejović)

– Podaci pokazuju da se Žabljak pozicionirao kao vodeći ljetnji i zimski turistički centar na sjeveru Crne Gore i da će iz godine u godinu to ići samo jednom uzlaznom putanjom. Što se tiče saradnje između Opštine i Parka, ona je zadovoljavajuća. Danas smo takođe informisali da je Opština inicirala zajedno sa Nacionalnim parkom i Direkcijom javnih radova projekte, kao što je tender koji je u toku za izgradnju parkinga od Hotela Durmitora do rampe na Crnom jezeru, izmještanje puta prema Tepcima i svega onoga sto se tiče pomoći ljudima koji žive u okviru Nacionalnog parka. On je takođe podsjetio da je 51 odsto teritorije opštine Žabljak pod NP Durmitor što ima izuzetan značaj, i da će ta saradnja sigurno biti intenzivnija kroz projekte međunarodnog karaktera, a sve ono što budu i planovi i programi NP Durmitor i Javnog preduzeća, od strane lokalne Uprave, će imati izuzetnu podršku i saradnju.

Zahvaljujući prirodnim vrijednostima i raznovrsnoj turističkoj ponudi, NP Durmitor bilježi rekordnu posjećenost ove godine.

Direktor NP Durmitor Tomo Pajović je istakao da će sugestije, mišljenja i prijedlozi članova Socio-ekonomskog savjeta biti od velike koristi i naći svoje mjesto u planovima upravljanja koje donosimo za sledeću i naredne godine.

– Kada je riječ o turističkoj sezoni, NP Durmitor je ostvario rezulat iznad svih rezultata u zadnjih 25 godina, da smo imali 43% veću posjeta u odnosu na prošlu godinu, čemu je prethodila dobra priprema ljetnje turističke sezone – kazao je Pajović.

Naredni period usmjerićemo u pravcu pripreme zimske turističke sezone. Imajući u vidu da je veći dio Parka nepristupačan za posjetioce u zimskom periodu, na lokalitetima gdje je dozvoljen dolazak turista svakako da ćemo unaprijediti stanje u odnosu na prethodne godine, prvenstveno obilazak Crnog jezera i hodanje na krpljama i druge sadržaje, informisao je Pajović.

Članovi Socio-ekonomskog savjeta, zaključili su da je potrebno češće održavati ovakve i slične skupove i informisati o realizovanim aktivnostima i planovima, kao i o budućim projektima koji se donose u cilju podrške razvoju Durmitorskog područja. Sjednici su prisustvovali, pored predstavnika JPNPCG – NP Durmitor, predstavnici opština kojima gravitira nacionalni park, mjesnih zajednica, lokalnih turističkih organizacija i turističke privrede.