PREPORUKA ZANIMLJIVOSTI

HIT: Jesu li patike sivo-plave ili rozo-bijele boje?

Na internetu se pojavila velika debata o tome koje boje su ženske patike. Dok jedni tvrde da se radi o sivom-plavoj boji, drugi tvrde da je riječ o kombinaciji bijele i roze boje, piše Klix.ba. A ima i onih koji vide ljubičasto-žutu kombinaciju, tirkiznu itd.
Španska studentkinja koja je htjela da ostane anonimna dobila je fotografiju ženskih patika koju joj je poslala prijateljica. Prijateljica je tvrdila da se radi o dizajnu plave i sive boje. Međutim, sve što je ona vidjela jesu roze i bijela boja i tako je počela rasprava između njih dvije.

Debatu su podijelile s drugim djevojkama na Facebooku i pitale ih šta one vide.

– Prijateljica mi je upravo poslala ovu fotografiju i pitala koje boje su patike. Ja bih rekla da su blijedoroze i bijele, ali ona insistira da se radi o svijetloplavoj i sivoj boji. Šta vi vidite? – napisala je djevojka iz Španije.

Na internetu su se ubrzo javili svi koji vole dobre optičke iluzije i napravljeni su i timovi ,,Roze” i ,,Plavi”. Ali, kako su komentari navirali, javio se i nestašni ,,Zeleni” tim, dok su neki opet tvrdili da vide ljubičastu i žutu boju, a drugi kako se boja mijenja u zavisnosti od osvijetljenosti ekrana.

Postoji objašnjenje, a to je da naš mozak intuitivno filtrira pozadinu i osvjetljenje kako bi vidio pravu boju objekta, ali plavičasta nijansa fotografije utiče na tu sposobnost.

Ova debata podsjeća na onu iz 2015. godine koja je vođena o haljini za koju su jedni tvrdili da je bijele i zlatne, a drugi da je crne i plave boje.

Izvor: klix.ba
Foto: Unilad