PREPORUKA ZANIMLJIVOSTI

DUBAI: Otvorena prva smart policijska stanica na svijetu

Foto: Reuters

Pod uticajem novih tehnologija, ubrzano se mijenja oblast usluga. Tako je u Dubaiju počela da radi prva smart policijska stanica na svijetu.

Smještena u priobalnoj stambenoj četvrti, prostire se na oko 120 kvadratnih metara i podijeljena je na tri odjeljenja – čekaonicu, izložbeni dio i odjeljenje za usluge.

Pošto uđu u smart policijsku stanicu, građani izvuku broj, a dok čekaju mogu da ubiju vrijeme igrajući igricu koja ih uči bezbjednoj vožnji. U odjeljenju za usluge pritiskom na elektronsku tablu počinju razgovor sa policajcima koji su online 24 sata, samo što rade kod kuće.

Servisi su na šest jezika i pružaju 60 vrsta usluga uključujući plaćanje saobraćajnih kazni, dobijanje potvrda, prijavljivanje incidenata ili saobrćajnih nezgoda. Osim toga, stanovnici tog dijela Dubaija mogu da prijave nestale i pronađene stvari.

– Otvaranjem smart policijske stanice ubrzavamo usluge i vladinih službi i policije, unapređujemo efikasnost, štedimo vrijeme građanima, koji u stanicu mogu da dođu kad god im odgovara – kaže policajka Sara Mohamed.

Izvor: N1/Reuters