MAGAZIN PREPORUKA

NOVI PROJEKAT UMJETNICE: Marina Abramović predstavila makarunse

Foto: Kreemart

Marina Abramović postala je dio još jednog interesantnog projekta.
Prije tri dana u robnoj kući u Londonu novinari i proizvođači ukusa imali su priliku da okuse ograničenu ediciju slatkiša makarun (macaron) koji je Abramović napravila u saradnji sa umjetničkim savjetnikom i osnivačem kompanije ,,Kreëmart” Rafelom Kastrojanom.
Abramović je prva umjetnica u novom Kastrojanovom serijalu ,,Pastry portrait”, u kojem ,,Kreëmart” u saradnji sa luksuznim poslastičarima i savremenim umjetnicima stvara djelo koristeći šećer kao sredstvo. Kastrojano je u prošlosti radio na sličnim projektima sa Mauriciom Katelanom, Rirkritom Tiravanijem, Vikom Munizom, Terensom Kohom, Kalupom Linzijem, Anselmom Rejlem i Ričardom Tatlom.

Abramović i Kastrojano (Foto: Kreemart)

– Volim slatkiše, ima nečeg tako umirujućeg u njima, poput vođenja ljubavi su – rekla je Marina Abramović te večeri putem audija.
Kako podsjeća ArtNet u svom izvještaju sa događaja, Abramović iznova eksperimentiše sa raznim konceptima koristeći, kao i sada, tijelo.
Podsjetila je Abramović u saopštenju o projektu da je njen rad nematerijalan, ,,jer je umjetnički performans sam po sebi nematerijalan”.
– On je konceptualan i ograničen vremenom. ,,Kreëmart”-ov rad sa šećerom kao sredstvom je, takođe, u potpunosti nematerijalan, jer pojedete ga i nakon toga ga nema. Ono što ostaje je sjećanje na to što ste pojeli – objasnila je umjetnica.

Photo: Kreemart

Makarunsi Abramovićeve dolaze u trouglastom pakovanju. Kombinacija su pruskoplave boje, ratničke, povezane sa sjećanjem Abramović na roditelje i okean, a koje nakon jedenja na jeziku ostavljaju ,,plavu mrlju krivice”, zlatnog lista, te pečata koji sve povezuje jer umjetnica je nedavno na porodičnom grbu otkrila ratnički amblem iz 17. vijeka na kojem vuk jede ovcu.

Foto: Kreemart

Novinar ArtNet-a ukus opisuje kao jak, ,,baš kao umjetnica, nije za svakoga.”
Abramović dalje dijeli sjećanja na babu.
– Baba bi, ranom zorom, spremala kafu. Nikada nije vjerovala nikome da kupi pripremljenu kafu, već bi nabavljala zrna i sama ih mljela, tako da je kuća bila ispunjena mirisom kafe. Potom se sjećam i mirisa svježeg bosiljka, tamjana, sjemenki kardamoma i egzotičnih začina sa putovanja koje sam kasnije nabavljala. Sjećam se i kako sam istraživala vulkane, vodopade, pamtim osjećaj kada rano ujutru vidim liniju gdje more dodiruje okean, a okean nebo. Sve to je ovaj moj makarun – rekla je Abramović.
U Londonu je dostupno samo 250 kutija u robnoj kući ,,Harrods”, a u Parizu su na tržištu od 16. oktobra, na FIAC-u od 18. do 22. oktobra. Kasnije će biti u Milanu, Njujorku, Majamiju, Los Anđelesu i Tokiju.
B.R.