MAGAZIN PREPORUKA

DŽON MALKOVIČ UOČI VEČERAŠNJEG NASTUPA U ZAGREBU: Moj djed je bio iz Crne Gore

Foto: Livio Andrijić

Proslavljeni američki glumac, reditelj i producent Džon Malkovič u Koncertnoj dvorani ,,Vatroslav Lisinski” u Zagrebu najavio je izvođenje ,,Izvještaja o slijepima” i progovorio o porijeklu i odnosu sa ocem i djedom, javila je agencija Anadolija.

Malkovičev recital ,,Izvještaj o slijepima”, koji će biti izveden večeras, prvi je u nizu 14 koncerata u okviru programa ,,Lisinski subotom”.

U subotu će u ,,Lisinkom”, uz Malkoviča kao pripovjedača, nastupiti Radovan Vlatković na rogu, Anastasia Terenkova na klaviru, kao i Varaždinski kamerni orkestar sa dirigentom Alvisom Kaselatijem.

Malkoviču će ovo biti prvi nastup u Zagrebu, ali je prije toga nastupao nekoliko puta u Dubrovniku. Riječ je o komadu kojeg je prije tri godine Malkovič napravio u saradnji s ruskom pijanistkinjom, a izvodi ga sa Anastasijom Terenkovom.

To je adaptacija bazirana na Šnitkeovom Koncertu za klavir i orkestar, kao i na djelu argentinskog pisca Ernesta Sabata ,,O junacima i grobovima”, odnosno djelu te novele ,,Izvještaj o slijepima”, kojeg će Malkovič recitovati uz muzičku pratnju.

On je kazao da nema formalog obrazovanja u muzici, ali da je svirao tubu i gitaru po sluhu, kao i da voli da sluša razne muzičke forme.

Nakon pitanja o samom djelu koje će izvesti u ,,Lisinskom”, novinari su ga pitali o porijeklu o koje se, kako sam umjetnik kaže, mogu otimati i Hrvati i Bosanci i Crnogorci, ali prije svega, poručio je da se osjeća kao Amerikanac jer je rođen u Americi.

Foto: Livio Andrijić

– Juče sam posjetio navodno selo rođenja djeda, ali ne znam da li je to tačno jer mi je puno toga rečeno o precima. Moj otac o svom ocu je uvijek govorio da je bio najveći lažljivac na svijetu, pa je tako lagao i o našem porijeklu – kazao je Malkovič.

Prisjetio se kako mu je majka neko vrijeme nakon prerane smrti oca kazala da je pogrešno napisano u nekim novinama da je Malkovič porijeklom iz Hrvatske, već da mu je djed iz Crne Gore.

– Kada sam došao u Bosnu, svi su mi rekli – ćuti, ti si Bosanac – rekao je.

Dodao je da za njega odrasti u Americi znači biti Amerikanac, te da je većina njegovih sugrađana u djetinjstvu po djedovima bila odnekud.

– Djed i baba nisu htjeli da njihova djeca nauče srpsko-hrvatski, uvijek su negdje ,,po ćoškovima” razgovarali tim tajnim jezikom. Nikad nisam imao jaku porodičnu vezu, prije svega otac i djed nisu bili u dobrim odnosima, jer je djed tjerao oca da radi u rudniku, što otac nije htio – kazao je Malkovič.

Džon Malkovič je sa ,,Izvještajem o slijepima” na turneji od 2015. godine i ove godine ga, nakon gostovanja širom svijeta, izvodi u Italiji, Makedoniji, Belgiji, Španiji i Hrvatskoj.
Izvor: Anadolija/CdM