MAGAZIN PREPORUKA

ŠVEDSKA: Nobelova nagrada za mir pripala ICAN-u

Dobitnik Nobelove nagrade za mir u 2017. godini je Međunarodna kampanja za zabranu atomskog oružja (ICAN) koja je podstakla usvajanje istorijskog sporazuma o zabrani atomskog oružja.
Predsjednik Norveškog odbora za dodjelu Nobelove nagrade, Berit Rajs-Andersen kazao je da je nagrada dodijeljena zbog ukazivanja te svjetske koalicije nevladinih organizacija na katastrofalne humanitarne posljedice korišćenja nuklearnog oružja te zbog njihovog truda da postignu ugovornu zabranu korišćenja takvog oružja.

,,Guardian” piše da je odabir iznenađujući jer je većina vjerovala da će nagradu odnijeti iranski šef diplomatije Mohamad Javad Zarif i visoka predstavnica EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federika Mogerini za njihove napore vezane uz nuklearni sporazum s Iranom.

Kampanja za ukidanje atomskog oružja pokrenuta je 2007. godine i danas broji 486 partnerskih organizacija iz 101 države.

Ovaj izbor predstavlja opomenu prema devet svjetskih nuklearnih sila koje su bojkotovale pregovore o sporazumu usvojenog u junu kojeg su potpisale 122 zemlje u sjedištu UN-a u Njujorku.

Nuklearne sile i druge zemlje koje su pod njihovom protekcijom, bojkotovale su pregovore.

Spomenuti sporazum obavezuje sve zemlje članice da nikada i ni pod kojim okolnostima ne razvijaju, testiraju, proizvode ili nabave i uskladište nuklearno oružje ili druge nuklearne eksplozivne naprave. Sporazumom se zabranjuje bilo kakav transfer ili korištenje nuklearnog oružja kao i upućivanje prijetnji o korišćenju takvog naoružanja.


Izvor: jutarnji.hr