PREPORUKA ZDRAVLJE

ALARMANTNO: Za polovinu smrtnih slučajeva odgovorne su kardiovaskularne bolesti

Foto: FOS Media

Danas se pod sloganom ,,Podijelite energiju’’ obilježava Međunarodni dan srca. Ubrzan način života, nepravilna ishrana, stres… sve to doprinosi razvoju kardiovaskularnih problema, koji su odgovorni za gotovo polovinu smrtnih slučajeva u populaciji. U Crnoj Gori svake godine se registruje više od 1000 oboljelih i uglavnom su to muškarci.
Stoga, Institut za javno zdravje je danas u City Mall-u organizovao radionicu gdje su svi zainteresovani mogli da se informišu i provjere svoje zdravstveno stanje, piše FOS Media.
– Naši podaci pokazuju da više od polovine ljudi koji umru, umru od kardiovaskularnih bolesti. Vodeći su uzrok obolijevanja stanovništva i to uglavnom među radno aktivnom populacijom, odnosno stanovništvom između 30 i 65 godina. To su bolesti koje nose veliki ekonomski teret i na to zaista treba obratiti pažnju. Vrlo je važno skrenuti populaciji pažnju da su to bolesti preventabilnog karaktera koje pravovremenim, adekvatnim i kompetentnim aktivnostima mogu biti smanjene – kaže doktorka Agima Ljajević iz Instituta za javno zdravlje.
Kako bi smanjili rizik od pomenute bolesti doktorka dodaje da svi treba da se ponašaju u skladu sa zdravljem.
– To znači da se pravilno hrane, unose što manje soli, što manje zasićenih masnih kisjelina, da se rekreiraju u skladu sa svojim naravno fizičkim, zdravstvenim stanjem i godinama, izbjegavaju stres, redovno se kontrolišu, kontrolišu vrijednosti krvnog pritiska i šećera u krvi, da imaju dovoljno kvalitetnog sna – dodaje dr Ljajević.
Posjetioci su imali priliku da urade i test na temu ,,Zdravo srce’’, a doktorka kaže da nijesu pokazali zadovoljavajući nivo znanja.
Izvor i foto: fosmedia.me