PREPORUKA ZDRAVLJE

CRNA GORA: Godišnje 1.400 abortusa

U Crnoj Gori abortus svake godine uradi više od 1.400 žena, dok je u više od 70 odsto slučajeva riječ o namjernim prekidima trudnoće.

To je pokazatelj, kako su saopštili iz nevladine organizacije Juventas, da se o kontraceptivnim metodama i dalje malo govori, zbog čega, radi smanjenja broja neželjenih trudnoća, abortusa i seksualno prenosivih infekcija kontraceptivna sredstva treba promovisati u školama.

Juče je obilježen Svjetski dan kontracepcije, a iz Juventasa su poručili da kontraceptivna sredstva treba da bude dostupnija, ali i da je neophodno unapređenje svijesti o korišćenju zaštite, posebno među mladima i parovima koji planiraju da odlože rađanje djeteta.

-Zdravi stilovi života treba da budu obavezan predmet u školi, dostupan svim učenicima. Savjetovališta za mlade treba da budu poznata mjesta na ko jima se mogu dobiti važni savjeti u procesu odrastanja. Na kraju, skrećemo i pažnju da je među kontraceptivnim sredstvima kondom jedino sredstvo koje štiti i od seksualno prenosivih bolesti- naveli su iz Juventasa.

Prema posljednjim podacima Instituta za javno zdravlje iz 2015, u javnim i privatnim zdravstvenim ustanovama abortus je obavilo 35 djevojaka mlađih od 20 godina, a u 2014. njih 44.

Sa druge strane, iste godine dvije djevojčice mlađe od 15 godina rodile su dijete, dok su njih 56 koje su imale od 15 do 17 godina postale majke.

Ginekolog-endokrinolog u Kliničkom centru dr Marija Đurović za Pobjedu je ranije kazala da je abortus najgora varijanta za planiranje potomstva.

Kako je tada istakla, antibebi pilule jedan su od najpouzdanijih metoda savremene kontracepcije. Ipak, žene ne bi smjele da ih uzimaju na svoju ruku, već isključivo u dogovoru sa ginekologom.

-Apsolutno svakoj zdravoj ženi od 15 do 45 godina koja nije gojazna, koja ne puši i nema trombofiliju (sklonost nastanku krvnog ugruška) preporučujemo hormonsku oralnu kontracepciju. Uvijek je bolje hormon nego abortus. Namjerni prekid trudnoće najgora je varijanta za planiranje potomstva-kazala je ona.

Do 2020. smanjiti stopu prekida trudnoće

Crna Gora, podsjećaju u Juventasu, obavezala se da će smanjiti stopu prekida trudnoće i unaprijediti kvalitet usluga vezanih za prekid trudnoće koje su uslovljene medicinskim indikacijama, kao dijela usluga oblasti seksualnog i reproduktivnog zdravlja, kroz Strategiju očuvanja i unapređenja reproduktivnog i seksualnog zdravlja od 2013. do 2020.

Tom strategijom je, kako su dodali, predviđena edukacija o kontraceptivnim metodama i sredstvima te o komplikacijama abortusa i neželjenim efektima na zdravlje.

Izvor: Pobjeda/cdm.me