Porto Novi
MAGAZIN SLAJDER

DANIJEL CEROVIĆ U OGLEDALU: Prvi honorar potrošio sam za žice za gitaru

Današnji gost rubrike MNE magazina ,,U ogledalu” Danijel Cerović jedan je od vodećih crnogorskih izvođača mlađe generacije iz domena klasične muzike, sa bogatom i intenzivnom međunarodnom koncertnom karijerom.

Takođe je suosnivač i umjetnički direktor Međunarodnog Nikšić guitar festivala koji počinje sjutra. Dvanaesto izdanje ovog priznatog festivala donosi izuzetan program, od CSO sa dirigentom Grigorijem Kraskom i solistom na gitari, Francuzom Antoanom Morinijem na otvaranju, novine „Open podium“ gdje će 26. nastupiti mladi talenti Lazar Baletić, Vasilije Toljić, David Marton i Stefan Kostić, kao i koncerte gitariste Vlatka Stefanovskog i saksofoniste Vaska Atanasovskog 27. septembra, dok će biti zatvoren 28. septembra nastupom eminentnog gitariste Mislava Režića (Hrvatska).

Cerović je rođen je u Nikšiću. Potiče iz  porodice prosvjetnih radnika.

Diplomirao je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi Vere Ogrizović, a postdiplomske studije za gitaru završio je na Konzervatoriju u Mastrihtu, u klasi Karla Markjonea.

Dobitnik je brojnih nagrada na državnim i međunarodnim takmičenja za gitaru i kamernu muziku. Redovno nastupa kao solista i član kamernih ansambala na prestižnim domaćim i međunarodnim festivalima. Kao solista i kao član crnogorskog dua gitara nastupao je sa Crnogorskim simfonijskim orkestrom, Daejon simfonijskim orkestrom (Koreja), Šenjang simfonijskim orkestrom (Kina), Orkestrom ,,Mossani Strings” (Holandija), sa Kvartetom ,,Rubikon” (Srbija), ,,Camerata” Kvartetom (Poljska) i drugim.

Od 2003. godine angažovan je kao predavač na Muzičkoj akademiji na Cetinju. Bio je gostujući profesor gitare na Muzičkoj akademiji u Istočnom Sarajevu. Predaje redovno na majstorskim kursevima u zemlji i inostranstvu na univerzitetima kao što su: Chapman University (SAD), Metropolitan University – Denver (SAD), Toronto University i Monteral Conservatory (Kanada), Maastricht Conservatory (Holandija), Tianjin Conservatory (Kina) i drugi. Član je žirija na prestižnim međunarodnim takmičenjima za gitaru.

Kao solista, snimio je CD s muzikom Skarlatija, Sora i Đulijanija. Kao član Duo Amarilli sa mecosopranisticom Amandom Stojović, snimio je CD sa muzikom za glas i gitaru, a takođe i CD muzike za dvije gitare sa Goranom Krivokapićem u izdanju Muzičkog Centra Crne Gore. U 2014. i 2016. godini, kao član crnogorskog dua gitara sa Goranom Krivokapićem, snimio je šest engleskih svita Johana Sebastiana Baha za NAXOS Records. U 2017/18, kao solista i član CDG nastupiće na prestižnim festivalima, koncertnim dvoranama i univerzitetima u Aziji, Južnoj Americi, Evropi i Sjevernoj Americi, te održati niz predavanja na temu ,,Transkripcije Bahove muzike za gitaru”.

Na šta Vas asocira djetinjstvo?

– Nikšićki park, zgrada stare muzičke škole, poslastičarnica ,,Fontana”, kačamak od šampite i sladoleda.

Sjećate li se prvog zarađenog honorara? Kako ste ga potrošili?

– Imao sam šesnaest godina kada sam pristao da sviram kao ,,muzička podrška” u sklopu manifestacije u jednom crnogorskom gradu, za više nego simboličan honorar. Pozornicu sam podijelio sa Andrijom Miloševićem, drugom iz djetinjstva. Čitav performans se pretvorio u spektakl, koji se i danas prepričava. Honorar sam unaprijed potrošio za žice za gitaru do kojih se tih godina teško dolazilo. Taj novac jesam zaradio ali ga nikada nisam dobio.

Na čemu insistirate u poslu?

– Insistiram na odgovornosti svih uključenih i zainteresovanih strana. Kreativnost, duhovna širina, istrajnost i talenat se valjda podrazumijevaju.

Koju knjigu/film biste preporučili?

– Film ,,Russian Ark” – Aleksandra Sokurova.

Koje jelo najviše volite?

– Kineske nudlse.

Šta je potrebno za pravu ljubav?

– Za ljubav je potrebno dvoje!

Kojeg umjetnika biste oživjeli da možete i zašto?

– Oživio bih tvorca drevnih, praistorijskih crteža konja iz pećine ,,Altamira” u Španiji. Želio bih da saznam nešto o njegovim stvaralačkim nagonima, inspiraciji, stvaralačkoj tradiciji toga vremena, o njegovom učitelju ako ga je imao…

Putovanje koje pamtite?

– Vjerovatno je to putovanje u Kinu, u zemlju nepreglednih prostranstava, višemilionskih metropola, enormne, nesagledive i prebogate kulture i tradicije, vrijednih i nadarenih ljudi. Na moju radost, toj se zemlji vraćam iz godine u godinu.

Pjesma Vašeg života je?

– Ako mislite na pjesmu iz domena popularne muzike: Don’t give up – Peter Gabriel.

Bojana Radonjić
Foto: Privatna arhiva