ART SLAJDER

HOTEL HILTON: Virtuoznost Arhipovskog oduševila publiku VIVO ciklusa koncerata klasične gitare


Aleksej Arhipovski prvi put se večeras predstavio publici u Podgorici u Kristalnoj dvorani hotela Hilton, u okviru prve sezone VIVO ciklusa koncerata klasične gitare i pokazao zašto ga smatraju Paganinijem ruske balalajke.

– Veliko je zadovoljstvo da vas vidim u ovolikom broju, da dijelite ljubav prema gitari, muzici uopšte. Nadam se da ćemo u još većem broju da uživamo u posebnoj prilici da imamo ciklus koncerata gitare. To je zaista privilegija. Velika je radost ugostiti Arhipovskog – pozdravio je goste ovim riječima direktor Crnogorskog gitarističkog centra Radoš Malidžan, ujedno i organizator ovog izuzetnog događaja.
Arhipovski nije rekao ništa riječima, već je pustio da govori njegova muzika.
Već sa prvim taktovima numere ,,Lady” publiku je poveo u svoj svijet. Neobični zvuci odzvanjali su Kristalnom dvoranom hotela Hilton. Arhipovski je publiku ,,vjetrom” žica nosio čas u jednu, čas u drugu stranu.
Njegovo muzičko putovanje bilo je uzbudljivo. Nakon vjetra, publika bi se najednom našla u vrtlogu njegove strasti prema muzici koju mu je usadio otac koji je svirao harmoniku. Mališane i odrasle ,,prikovao” je za stolice. Publika kao da nije disala upijajući svu ljepotu prostranstva kroz koja ih je vodio.
U sljedećoj pjesmi ,,Fascination”, Arhipovski je očarao prstima koji su po žicama ,,padali”  nježno i lagano, a u ,,Vania”-i prikazao razigranost. Slijedile su ,,Hurdy-gurdy”, ,,Insomnia” u kojoj su se njihali uspavljujući tonovi, a onda dao i svoje viđenje čovjeka u numeri ,,Cheloveche (Human being)”. Opet je publiku poveo u divan, romantičan kišni dan instrumentalom ,,Little rain”, pa ih pozvao kod sebe kući u numeri ,,Road to home”. Prikaz Istoka dao je u ,,Eastern”-u, a koncert završio numerom ,,Cinderella”. Bila je to bajka na balalajci.

This slideshow requires JavaScript.


Podsjetimo, kao i Kovin prije njega, Arhipovski će održati i besplatan masterklas za sve zainteresovane u Umjetničkoj školi za muziku i balet „Vasa Pavić“ u Podgorici. Ovim svi gitaristi VIVO ciklusa koncerata klasične gitare daju dragocjen i dalekosežan doprinos razvoju muzičke kulture u Crnoj Gori.
Publici u Kristalnoj dvorani hotela Hilton 10. oktobra u 20 sati predstaviće se Radoš Malidžan, a za kraj prve sezone VIVO ciklusa  21. novembra nastupiće mađarski gitarista Antal Toni Pustai.
Organizator VIVO ciklusa je Crnogorski gitaristički centar uz podršku uglednih kompanija iz Crne Gore i svijeta i medija.
B.R.
Foto: B. Šekularac

kud duga