DRUŠTVO SLAJDER

ZUNS: Prvo izdanje namijenjeno roditeljima

Ovih dana iz štampe je izašlo prvo izdanje Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva namijenjeno roditeljima. Radi se o knjizi ,,Zašto (baš) čitanje– sedamdeset i više savjeta kako da svoje dijete usmjerite ka čitanju”, autorke Vesne Pavićević, profesorice književnosti.

Nađa Durković

-Poznato je da je jedan od najvažnijih zadataka škole da kod učenika probudi ljubav prema čitanju, jer dijete koje zavoli čitanje, odrasta u zrelu i kompletnu ličnost. Nakon višegodišnjeg usmjeravanja pažnje na redovnu nastavu, pomoć učenicima i nastavnicima, odlučili smo da, kada je fenomen čitanja u pitanju, izdavačku energiju poklonimo roditeljima. Samo je roditelj u prilici da utiče na razvoj čitalačkih navika svog djeteta, praktično od njegovog rođenja, pa je naša želja da ovim naslovom roditelje podsjetimo na ovu ulogu i motivišemo ih za angažman na tom polju. Sâm moto knjige − misao Emili Buhvald– Dijete postaje čitalac u krilu roditelja, govori o značaju teme – kaže Nađa Durković, urednica knjige.

Knjigom će se roditelji služiti dugo godina – od rođenja djeteta (Čak i malo prije toga!), pa do njegovog polaska u srednju školu i sadrži tri cjeline: Čitanje i dijete od rođenja do polaska u školu, Čitanje u prvim razredima osnovne škole Čitanje na pragu adolescencije. Svako od poglavlja ima određeni broj savjeta – preporuka što činiti da djetetu čitanje postane potreba, a na kraju svakog poglavlja dato je i nekoliko tekstova s naslovom ,,Ne preporučujemo” i odnose se na potencijalne greške koje roditelj može načiniti s najboljom namjerom.

Vesna Pavićević

Kao što kaže autorkaVesnaPavićević: … ,,Moramo priznati da je odgovornost za njihov životni uspjeh ili neuspjeh u velikoj mjeri naša, i da put roditeljstva ne obuhvata varanja, olakšice, skraćenja, odlaganja, izgovore, ili poricanja odgovornosti, već da svaki pedalj treba preći s najvećom mogućom pažnjom i posvećenošću, da bi se dospjelo do željene obale, da bismo vidjeli i uvjerili se kako naše dijete čvrsto stoji na tlu, i kako će kročiti u život samouvjereno, svjesno sebe i svijeta oko sebe, otvorenog uma, čistog srca, jasne misli, odlučnog stava, rafiniranog ukusa.Naredne stranice neće vam ponuditi gotove recepte, ali vam, možda, hoće ukazati na moguće puteve i načine razvijanja ljubavi vašeg djeteta prema knjizi, tom najvrlijem izumu što ga je smislio čovjek otkako obitava na ovojplaneti. Stoga, neka vas na ovome putu prate znanje, volja i istrajnost, a ništa manje –intuicija, ljubav i sreća. I jedna dobra knjiga kraj uzglavlja, za primjer djeci!”

Recenzentkinje knjige bile su AnđaBacković, psihologica i Kristina Mihailović, izvršna direktorica Udruženja Roditelji.

– Roditeljstvo i čitanje prirodno su i snažno povezani jer počivaju na bliskosti, dodiru, dijeljenju osjećanja i misli između roditelja i djeteta, na oblikovanju djetetove svijesti o sebi i na sigurnoj podršci koju dijete osjeća dok istražuje svijet novog, nepoznatog…Autorka se uspješno suprotstavlja stereotipu (nerijetkom među roditeljima, ali i nastavnicima) da su neka djeca „izgubljena“ za čitanje, da ne vole čitanje i da se na to više ne može uticati. Čini to nudeći roditeljima brojna i detaljna objašnjenja o tome kako mogu podstaći želju djeteta da čita i kako se mogu savladati neke prepreke u tom procesu-navela je Backović.

Kristina Mihailović u recenziji je kazala da ,,naša djeca ne čitaju dovoljno”.

To je realnosti to moramo da promijenimo, što prije.Ova knjiga biće vam saveznik da, kao pojedinac, radite na ispunjavanju tog cilja! I ne sanjate koliko sve načina možete da primijenite da bi vaš mali čitalac porastao u velikog zaljubljenika u knjigu-navela je Mihailović.

U prilogu knjige nalazi se i putokaz s najvažnijim savjetima i služiće roditeljima kao neka vrsta provjere šta su na ovom planu uradili. Zanimljivo dizajniran prilog počinje STARTOM, a čak i ako roditelj potvrdi da je primijenio sve savjete, na kraju tabele stoji jedno NA DOBROM STE PUTU… jer ovaj roditeljski posao nikada nije završen.

Knjiga ,,Zašto (baš) čitanje– sedamdeset i više savjeta kako da svoje dijete usmjerite ka čitanju” pregledna je i bogato ilustrovana. Sjajne, duhovite i podsticajne ilustracije uradio je slikar SinišaRadulović, a dizajn ove rijetke knjige u crnogorskom izdavaštvu potpisuje SlađanaBajić-Bogdanović.

Mn.M.

 

 

One Response to ZUNS: Prvo izdanje namijenjeno roditeljima