PREPORUKA SPORT

KOŠARKA: Za Španiju bronzana medalja na Evropskom prvenstvu

Dosadašnji prvak jako je ušao u duel sa Rusima. Ekipa koja je praktično vladala kontinentom minulih desetak godina imala je jasnu namjeru da se ova generacija oprosti sa medaljom (šestom uzastopnom medaljom na EP), pogotovo od Paua Gasola i Huana Karlosa Navara – veterana koji su mnogo dali Španiji, ispisali najljepše stranice njene istorije. I uspjela je “furija”, otkako je povela dvojkom upravo starijeg Gasola, vođstvo nije ispuštala. Rusi su, kao i protiv Srbije u polufinalu, zaprijetili u četvrtoj četvrtini, uveli meč u dramu, ali snage za preokret i podvig, nijesu imali.

Mark Gasol je sa 25 poena doveo Španiju do bronze. Njegov brat Pau je ubacio poen manje, uz deset skokova. Serhio Rodrigez je postigao 14 poena i imao devet asistencija.

Aleksej Šved je ostao na, za njega, malih 15 poena. Timofej Mozgov je ubacio 14, uz deset skokova.

Šved je trojkom u prvim minutima za 4:3 najavio da i “baćuške” žele povratak kući sa medaljom oko vrata. Međutim, “furija” je žestoko odgovorila i serijom 7:0 se odlepila. Do kraja prvog perioda, Mark Gasol i Serhio Rodrigez su zatrpavali koš rivala i na prvi obavezan odmor otišli rezultatom 21:13.

Još ubjedljiviji bili su izabranici selektora Serđa Skariola u drugoj četvrtini. Kad su pobjegli na 28:17, njihova prednost nije padala ispod deset poena. Štaviše, samo je rasla, pa je na poluvremenu bila +17 (45:28). U odsustvu povrijeđenog Marka, palicu je preuzeo njegov stariji brat Pau Gasol, uz pomoć Rodrigeza.

Na drugoj strani, Šved i Mozgov su se trudili da drže Rusiju na pristojnoj razdaljini. Nijesu, međutim, uspjevali.

Nijesu Rusi mogli da stignu zahuktalu “furiju” ni u trećem periodu, činilo se, već riješenog meča. Imali su Španci i +18 (51:33), a onda kao da su se zadovoljili najvećim vođstvom i počeli su da (za)staju.

Uvidjevši priliku da u poslednjem periodu, možda, mogu do iznenađenja, Kulagin, Baburin i Hvostov su pogađali dvojke, Fridzon sa linije penala, a Zubkov trojku za, tri minuta prije kraja, samo -2 (78:76). Dalje, ipak, nijesu mogli. San Emetrio i Pau Gasol su uzastopnim zakucavanjima ipak zakucali “baćuške” – 93:85.

Tako je Španija osvojila šestu uzastopnu medalju na Evropskom prvenstvu: 2007. je uzela srebro, 2009. i 2011. bila je šampion, 2013. uzela je bronzu, 2015. ponovo zlato i sada bronzu.

Foto:  Aleksandar Dimitrijević / RAS Srbija

Izvor: blic.rs