DRUŠTVO PREPORUKA

FZO: Od 1. oktobra ponovo sa receptom kod privatnika

Priprema projekta uključivanja privatnih apoteka u javni zdravstveni sistem privodi se kraju. Ukoliko sve bude teklo po planu očekuje se da će crnogorski građani po lijek u privatne apoteke moći već od narednog mjeseca.

Naime, Fond za zdravstveno osiguranje poslao je privatnim apotekarima ugovore na potpisivanje, koje je prethodno potpisao direktor te institucije Sead Čirgić.

-Ugovori su poslati i čekamo da nam ih apotekari vrate potpisane. Obuka apotekara uveliko teče i od 1. oktobra građani će moći, ako sve bude teklo po planu, sa receptima podizati ljekove kod privatnika – kazao je Dnevnim novinama portparol Fonda Amer Ramusović.

Kada apotekari vrate Fondu potpisane ugovore, Ramović objašnjava da se ugovori moraju prekontrolisati, nakon čega neće biti smetnji da realizacija uzimanja ljekova na recept kod privatnika počne.

Podsjetimo, Upravni odbor Fonda potvrdio je prije sedam dana da je 168 privatnih apoteka ispunilo uslove konkursa, a protekla dva dana održana je i obuka apotekara.

Građani Crne Gore prije dvije godina na kratko su mogli uzimati ljekove preko recepata u privatnim apotekama. Naime, u okviru projekta “Sa receptom u privatne apoteke”, koji je realizovan od marta do novembra 2015. godine, Fond za zdravstveno osiguranje Crne Gore zaključen je ugovor o izdavanju ljekova na recept sa 107 privatnih apoteka. Razlog za prekid ugovora sa privatnicima bio je nedostatak novca jer je, kako su tada tvrdili nadležni, privatnicima već bio plaćen predviđeni iznos za tu godinu.

Izvor: cdm.me