DRUŠTVO PREPORUKA

NVO PHOTO CG: Deveti „Dani fotografije“ počinju 16. septembra

Projekat „9. Dani fotografije“ koje ogranizuje NVO PhotoCG počinje 16. septembra i traje do 01. oktobra ove godine. Projekat je dijelom podržan od Komisije za raspodjelu dijela sredstava od igara na sreću Ministarstva finansija Crne Gore, a sastoji se od više programa i to: Izložbi, Radnog terena, Predavanja, Radionica alternativnih procesa i Foto berze.

-Iako sa skromnim sredstvima, vjerujemo da smo osmislili i organizovali kvalitetan program bogatiji i raznovrsniji od prethodnih. Želja nam je da što više ljubitelja fotografije prisustvuje događajima i aktivno učestvuje u njima – rekli su iz NVO PhotoCG.

Plan i program “9. Dana fotografije”

U subota 16. septembara od 12 do 20 časova održaće se Foto berza u Delta Sitiju u Podgorici. Učešće na Berzi je besplatno za sve učesnike, bilo da su pravna ili fizička lica, a svaki učesnik će imati štand (ili više njih) koji će moći da brendira po svojoj želji.

-Berza nije zamišljena samo po sistemu kupi-prodaj nego i kao mjesto gdje će se upoznati i družiti svi kojima je fotografija na srcu. Cilj nam je da okupimo izlagače koji u svom radu imaju veze sa fotografijom bilo da su to maloprodaje foto opreme, računara, monitora, skenera, štampača, baterija. Potom, štamparije, radnje za uramljivanje fotografija, fotografske radnje za izradu fotografija, turističke agencije, javna preduzeća kojima fotografi mogu biti ciljna grupa u smislu ponude destinacija za fotografisanje (nacionalni parkovi, regionalni parkovi, itd), ali i fizička lica koja žele da prodaju ili zamijene novu ili polovnu foto opremu, časopise, knjige ili da predstave svoj rad. Broj prijavljenih je već nadmašio prethodne berze tako da je i to siguran pokazatelj da je njeno organizovanje opravdano – objašnjavaju iz NVO.

Takođe, u subotu 16. septembra u 12 časova, u okviru Foto berze u Delta Sitiju biće organizovana godišnja izložba članova NVO PhotoCG i trajaće više dana.

Sljedećeg dana, u nedjelju 17. septembra u 11 časova biće organizovana Radionica alternativnih procesa – Albumen print u prostorijama NVO PhotoCG u Bloku 5 u Podgorici.

-Pošto se prošlogodišnja radionica na kojoj smo izrađivali fotografije kolodijumskim procesom pokazala kao pun pogodak, okupivši više od 20 učesnika, odlučili smo da to postane praksa u okviru Dana fotografije. Ove godine učesnici će imati priliku da izrađuju fotografije u tehnici zvanoj Albumen print, a prezentaciju i radni dio vodiće Miloš Zvicer koji se ovim i drugim alternativnim procesima bavi već duže vrijeme. I ova radionica je besplatna, a već su popunjena mjesta za nju – saopštili su oni.

Centralni događaj na Danima fotografije je Izložba fotografija „Hiroshima project“ Bojana Radoviča, fotografa iz Slovenije, koja će biti otvorena 26.septembra u 19 časova u Galeriji „Klub“ u Centru savremene umjetnosti u Podgorici. Poznati slovenački fotograf će predstaviti radove na temu Hirošime, japanskog grada na koji je bačena atomska bomba u vrijeme II svjetskog rata.

-Istog dana, u galeriji „Klub“ biće organizovano i predavanje na temu vrhunske štampe, prevashodno fotografija, a održaće ga naš gost Bojan Radovič. On je vlasnik studija za Fine Art Print u Sloveniji i sigurno će zainteresovani imati priliku da saznaju šta je sve potrebno za vrhunsku štampu fotografija, njihovu dugovječnost kao i o materijalima na kojima je moguće štampati i dobiti najbolji kvalitet. Ulaz je slobodan – navodi se u sapštenju.

Za 30. septembar i 1. oktobar predviđen je Radni teren.

-Kao i svake godine, i ove organizujemo Radni teren za članove PhotoCG ali i za sve ostale koji su zainteresovani, a po završetku terena organizovaćemo analizu i komentarisanje fotografija. Prijavljivanje traje do 20. septembra, a prijave i više informacija zainteresovani mogu uputiti na mail: [email protected] ili [email protected] – objasnili su iz ove organizacije.

Oni su, takođe, istakli da su čitav projekat  pomogli: Komisija za raspodjelu dijela sredstava od igara na sreću Ministarstva finansija Crne Gore, Centar savremene umjetnosti Crne Gore, Sekretarijat za kulturu i sport Podgorice, Ambasada Republike Slovenije, FINEDART d.o.o. Podgorica, RIVAPRINT d.o.o., BIROMONT d.o.o., Delta City Podgorica.

O NVO PhotoCG

NVO PhotoCG osnovana je 2005. godine. Okuplja ljubitelje fotografije, bilo da se njome bave profesionalno ili iz hobija i otvoren je za sve koji su zainteresovani za kulturu fotografije. Klub se bavi brojnim aktivnostima kojima doprinosi popularizaciji fotografije i edukaciji iz ove oblasti. Organizovanjem foto izleta, radionica, gostovanja domaćih i stranih fotografa, klub nastoji  da animira  što veći broj ljudi da učestvuju u ovim aktivnostima, da fotografišu, razmjenjuju iskustva i upotpunjuju fotografska znanja i vještine. Članovi Kluba, pored brojnih izložbi, izlažu fotografije i na takmičenjima u zemlji i inostranstvu, a njihove fotografije oživjele su velki broj časopisa, publikacija, kataloga…

“Dani fotografije” je centralni događaj koji ovaj Klub organizuje posljednjih devet godina.

-Znamo da uvijek može i više i bolje, ali se trudimo da koračamo manjim, ali sigurnijim koracima. Pored opšte i stručne javnosti, naš rad cijene i pojedinaci i institucije koje nam pomažu i bez čije podrške ne bi uspjeli da realizujemo predvidjene aktivnosti, na čemu im se svesrdno zahvaljujemo – zaključili su iz NVO PhotoCG.