ART PREPORUKA

SJUTRA POČINJE FESTIVAL LUTKARSTVA: Ugođaj za sve ljubitelje pozorišta lutaka

Šesti međunarodni festival lutkarstva biće otvoren sjutra u Podgorici, a prva na repertoaru biće predstava „Romeo i Julija“ podgoričkog Gradskog pozorišta. Njena izvedba planirana je nakon svečanog otvaranja u Velikoj Sali KIC –a „Budo Tomović“ od 20 časova, a voditeljka programa biće Katrarina Radulović, učesnica prošlogodišnjeg takmičenja Pinkove zvezdice.

Na festivalu koji će trajati do 17. septembra publici će se predstaviti  glumačke trupe iz pet zemalja. Pored predstavnika iz Crne Gore tu će biti ansambli iz Turske, Španije, Makedonije i Srbije.

-Drugog dana Festivala, u četvrak 14. septembra na programu je predstava Teatra Tempo iz Turske pod nazivom „Bremenski muzikanti“ i namijenjena je djeci starijoj od šest godina. U petak je, takođe za mališane starije od šest godina, na repertoaru makedonski Teatar za djecu i mlade iz Skoplja koji će se predstaviti sa komadom „Petar Pan“, kazala je  osnivačica i direktorka komunikacija Festivala, Ljiljana Burzan-Nikolić na današnjoj konferenciji za novinare. Tom prilikom, ona je objasnila da su termini izvođenja predstava isti, odnosno od 18 i od 20 časova, u velikoj sali KIC-a i u sali DODESTA.

Ona je dodala i da je u subotu na programu predstava „Basne iz senke“ kragujevačkog Pozorišta za decu, za djecu stariju od šest godina, a da je posljednji dan Festivala rezervisan za ansambl pozorišta Karanfil iz Španije koji će izvesti predstavu „Sedam jarića“ za mališane starije od dvije godine.

Ispred organizatora obratio se i glumac Davor Dragojević koji je naveo da je Festival takmičarskog karaktera.

-O nagradama će odlučivati stručni žiri koji čine kulturni i pozorišni stručnjaci Miroslav Radonjić iz Srbije, Mensura Vanja Popović članica Pozorišnog savjeta i Dubravka Drakić glumica. Osim stručnog, tu je i dječiji žiri koji čini dvadesetak podgoričkih osnovaca koji će odlučivati o nagradi za najbolju predstavu – kazao je Dragojević.

Proglašenje pobjednika i uručenje nagrada zakazano je za nedjelju u 20 časova nakon čega će se publici predstaviti podgorička senzacija Kic pop hor i solisti Jovan Aleksić, Lorena Janković, Katarina Radulović i Komnen Vuković.  Ulaz za sve predstave je besplatan, a ulaznice se mogu podići svakog dana, sat prije početka predstave na biletarnici KIC-a „Budo Tomović“.

Dragojević je najavio da su pripreme za sedmi Međunarodni festival uveliko u toku i da za sada imaju potvrdu dolaska dva pozorišta i to iz Poljske i iz Zrenjanina.

-U pregovorima smo i sa kolegama iz Ljubljane, Zagreba i Subotice oko realizacije projekta koji bi omogućio „dovođenje“ Diznijeve produkcije na naše prostore. Iz ovog, ali i niza drugih razloga upućujemo apel svim kulturnim djelatnicima u Crnoj Gori da se uključe i podrže sadržaje namijenjene djeci – kazao je Dragojević.

Sanja Vojinović ispred podgoričkog Sekretarijata za kulturu je kazala da se Festivalom lutkarstva završava još jedna uspješna manifestacija – Podgoričko kulturno ljeto.

-Nastavićemo da podržavamo ovakve kulturne manifestacije jer smatramo da imaju višestruki značaj. Prepoznali smo ogroman rad i trud svih ljudi koji su bili uključeni u organizaciju Festivala lutkarstva i to moramo istaći – kazala je Vojinović.

Organizaciju šestog Međunarodnog festivala lutkarstva ove godine podržali su podgorički Sekretarijat za kulturu i sport, Ministartsvo kulture, Nacionalna turistička organizacija, Turski kulturni centar „Yunus Emre“, mediji, štamparije i pojedinci.

I.M.

Foto: B. Šekularac

kud duga