DRUŠTVO PREPORUKA

BIJELA: Uskoro dječija SOS linija, solarna elektrana i prihvatilište za djecu žrtve nasilja

Do kraja godine, u Dječijem domu Mladost u Bijeloj trebalo bi da budu realizovana dva važna projekta – pokretanje nacionalne dječije SOS linije kao i projekat solarne elektrane. Tokom sljedeće godine u planu je otvaranje prihvatilišta za djecu žrtve nasilja u porodici.
Projekat uvođenja nacionalne dječije SOS telefonske linije radi se u saradnji sa UNDP-jem, koji su prepoznali ovaj projekat kao pomoć sistemu socijalne zaštite na lokalnom i nacionalnom nivou, pa su ujedno i finansirali softver za izradu linije, kazao je za Radio Jadran, direktor Doma, Vladimir Delić.
– Mi smo nakon tendera dobili izvođača koji će nam instalirati taj softver, i očekujem da bi to moglo biti već sljedeće nedjelje. Mi imamo sva ostala sredstva tehničke prirode obezbijeđena.
Nacionalna telefonska linija radiće pod domenom 116, a to je inače broj za nacionalne telefonske linije, za koji smo dobili potvrdu za korišćenje od Ministarstva ekonomije. Telefon će biti otvorenog tipa, a na njemu će raditi obučeni savjetnici koji će djecu savjetovati kako da postupaju ako je riječ o nasilju u porodici, ako imaju ljubavnih ili drugih problema”, pojasnio je on.
Drugi projekat koji bi u Domu trebalo da zaživi do kraja godine je projekat solarne elektrane, čime bi dom bio jedina javna ustanova u Crnoj Gori sa takvim sistemom napajanja. Veći dio sredstava od 70% obezbijeđen je na jednoj donatorskoj večeri u Minhenu, dok se ostatak očekuje od Ministarstva rada i socijalnog staranja:
– Mi ćemo na taj način smanjiti troškove struje za nekih 20-30%. I ne samo struje već ćemo i dio tehničke vode da prebacimo na taj sistem, i imaćemo znatnu uštedu na mjesečnom nivou. Kroz projektnu dokumentaciju i analize, on je isplativ za nekih par godina. Projekat je vrijedan oko 20 hiljada eura, sa nadzorom i instaliranjem, a riječ je o ,,elektrani” od 15 kV – pojasnio je Delić.
Prihvatilište za djecu žrtve nasilja u porodici biće prvo u Crnoj Gori, a trebalo bi da bude otvoreno sjedeće godine u Domu. Za sada je obezbijeđen prostor i uslovi za privremeni boravak djece žrtve nasilja u porodici, a prihvatilište će biti ,,uslužni servis” Centrima za socijalni rad na nivou države. Djeca će dolaziti po ,,preporuci” Centara, objasnio je Delić:
– Mi imamo jednu stambenu jedinicu, koju smo opredijelili za tu djecu, dvosoban stan, sa muškom i ženskom sobom i po dva kreveta, velikm dnevnim boravkom i kuhinjom. Tako će dijete žrtva nasilja u porodici izbjeći domski smještaj, odnosno imaće ,porodični smještaj” – naveo je on.
Ostaje ,,teži” dio posla, obučiti osoblje koje će raditi sa tom djecom, a biće neophodni psiholozi, sociolozi i ostali kadar slične profilacije, koji je već imao iskustva sa takvom djecom, a posebnom obukom bio dodatno usavršen za rad, u čemu očekuju pomoć resornog ministarstva, zaključio je Delić.
Izvor i foto: Radio Jadran