DRUŠTVO PREPORUKA

STIJEPOVIĆ: Investicije Glavnog grada u obrazovanje više od 16 miliona eura

– Glavni grad se i ove godine, zajedno sa svojim partnerima, prije svega roditeljima, Vladom Crne Gore i Ministarstvom prosvjete, potrudio da olakša izazove koje donose prvi septembarski dani za sve roditelje Podgorice – istakao je gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović danas u Osnovnoj školi ,,Vladimir Nazor” prilikom podjele kompleta udžbenika za prvi razred učenicima koji prvi put ulaze u školske klupe.

Podsjećamo da Glavni grad već treću godinu zaredom obezbjeđuje besplatne komplete udžbenika za sve prvake u Podgorici, dok je za djecu iz socijalno ugroženih porodica obezbijeđena i novčana pomoć za nabavku školskog pribora. Za ove namjene Glavni grad je za tri godine izdvojio 350.000 eura, a besplatne komplete udžbenika do sada je dobilo više od 7,5 hiljada prvaka. Kada je u pitanju novčana pomoć za nabavku školskog pribora, tokom 2015. i 2016. ovaj vid podrške ostvarilo je preko 500 djece osnovnog školskog uzrasta.

Gradonačelnik je podsjetio da je ova lokalna uprava uradila sve što može da našim najmlađim sugrađanima omogući što bolje uslove za odrastanje, učenje, obrazovanje i vaspitanje.

– Prošle godine smo završili vrtić u Zagoriču vrijedan 2.100.000 eura. Dobro teku radovi na vrtiću na Starom Aerodromu, investicija koja je vrijedna oko 2.800.000 eura, pripremamo uslove da uskoro počnemo radove na izgradnji vrtića u Bloku VI i u Tuzima, vrijednosti blizu 5.000.000 eura, dok je Srednja stručna škola u Golubovcima, investicija od preko 4.500.000 miliona eura, već u poodomakloj fazi izgradnje. Ovo je dio ulaganja u ovaj segment razvoja grada, uz ono što planiramo da investiramo u periodu koji je pred nama, sve ukupno vrijednosti preko 16 miliona eura – istakao je Stijepović.

On je dodao da to najbolje pokazuje kako ova gradska uprava pokušava da ispoštuje ono što su zahtjevi građana kako bi za naše najmlađe stvorili evropske uslove obrazovanja i vaspitanja.

– Ovo je poseban dan za sve nas. Prvi školski dan ostaje trajno upamćen po prvom susretu sa školom, novim prijateljima, sa nastavnicima koji nas uvode u novi svijet, u život. Početak obrazovanja je zahtjevan zadatak i istovremeno to je šansa da saznamo nešto novo, kako o sebi, tako i o drugima, da učimo, da budemo inovativni i da istražujemo, da rješavamo probleme i da sve to kasnije primjenjujemo kroz naše živote. Istovremeno to je prilika da budemo humani, solidarni, da pomažemo jedni drugima. To je misija koju treba zajedno i nastavnici i učenici i roditelji da realizujemo u obrazovnom procesu. Draga djeco, neka vam je srećan i uspješan svaki školski dan, neka vam je srećan početak vašeg školovanja. Budite zdravi, srećni i uspješni, trudite se da što više naučite kako bi kasnije u životu mogli to svoje znanje da primijenite – poželio je gradonačelnik Podgorice đacima, posebno prvacima.

I direkorica škole mr Ljiljana Krivokapić je naglasila važnost početka obrazovanja i prvih susreta sa školom, ističući da obrazovni sistem u Podgorici, u lokalnoj upravi ima važnog partnera. Po njenim riječima, OŠ ,,Vladimir Nazor” je uvijek nailazila na razumijevanje u Glavnom gradu i pomoć i istakla primjer parking za školu, koji je obezbijedio Glavni grad.

This slideshow requires JavaScript.