DRUŠTVO PREPORUKA

TUNEL ,,SOZINA“: Pušten tetra signal

Kompanija Wireles Montenegro je u digitalni radio sistem TETRA uključila i tunel ,,Sozina”, kroz instalaciju najnovije generacije uređaja i opreme koji su predviđeni za korišćenje TETRA sistema u tunelima. Radi se o pokrivanju prostora putem zračenja iz optičkih kablova duž tunela.

Preduzeće Monteput D.O.O, koje upravlja ovim infrastrukturnim saobraćajnim objektom, je iz sopstvenih prihoda finansiralo nabavku i instalaciju opreme potrebne za pokrivanje tunela Sozina TETRA digitalnim radio signalom. Na taj način poboljšana je komunikacija službe zaštite od požara i obezbjeđenje objekata i službe upravljanja i održavanja objekata u samom tunelu. Takođe, sada je i službenicima MUP-a i drugih hitnih službi omogućeno korišćenje radio veze u tunelu Sozina. Sve to utiče na povećanje nivoa bezbjednosti svih korisnika tunela Sozina.
Ovaj digitalni radio sistem je sada inplementiran, a uskoro će biti i nadograđen sa većim opsegom na način što ćemo u potpunosti pokriti sav infrastukturni pojas kojim upravljamo.

Mirko Nikitović, rukovodilac službe za zaštitu od požara i obezbjeđenje objekata tunela Sozina ovim povodom je kazao da su sada dobili novi kvalitet komunikacija u tunelu Sozina, koji je značajan za podizanje efikasnosti same službe, koja se bavi poslovima bezbjednosti u ovom saobraćajnom kompleksu.

– Ubijedjeni smo da ćemo u narednom periodu u komunikaciji sa službama iz Podgorice, a nadamo se i Bara koji jos uvijek nemaju uključenu ni Službu zaštite ni Komunalnu policiju u TETRA sistem, značajno podići nivo bezbjednosti korišćenja tunela I prateće infrastructure – zaključio je Nikitović.

O značaju korištenja Tetra sistema Boris Camović, menadžer prodaje u kompaniji Wireless Montenegro kaže da građani Crne Gore, usljed bezbjedne, usaglašene i efikasne komunikacije hitnih i bezbjedonosnih službi, imaju direktnu korist zbog brže i pouzdanije pomoći i intervencija u hitnim slučajevima.
– „TETRA“ omogućava vezu bez teritorijalnih ograničenja i za razliku od analognog, ovaj digitalni radio sistem obezbjeđuje bolje prostiranje signala, povećanu otpornost na smetnje, integraciju prenosa različitih tipova informacija, kao i visok stepen zaštite od prisluškivanja i ometanja. Od posebne važnosti je da se ovakav sistem komunikacije koji, za sada, obuhvata 17 ručnih, dvije kolske i jednu stabilnu digitalnu radio stanicu, inplementira upravo u ovako kompleksnim i bezbjedonosno osjetljivim infrastrukturnim objektima – zaključuje Camović.