Porto Novi
MAGAZIN PREPORUKA

LONDON: Počeo najveći ulični festival u Evropi

Foto: Tanjug/Lauren Hurley/PA via AP

U naselju Noting Hil (Notting Hill), na zapadu Londona, je počeo karneval koji se svake godine održava krajem augusta, javlja agencija Anadolija.

Veliko interesovanje za dvodnevni karneval nijesu pokazali samo građani, već i brojni turisti iz svih djelova Velike Britanije i svijeta.

Očekuje se da će ,,najveći ulični festival u Evropi” ove godine zbog toplog i sunčanog vremena privući i do dva miliona posjetilaca.

Učesnici tokom karnevala paradiraju ulicama grada i najveći je karneval na svijetu, nakon poznatog karnevala u Riju.

Na londonskom karnevalu moguće je okusiti lokalni delikates, kao i one koje dolaze iz inostranstva, ali i plesati uz živopisne tonove.

Posebnu pažnju privlače učesnici porijeklom sa Kariba koji nose raznobojne i zanimljive kostime, a posjetioci uživaju u karipskoj kuhinji, muzici ili druženju.

Nakon ovogodišnjih terorističkih napada u Velikoj Britaniji na karnevalu su poduzete visoke mjere sigurnosti, a angažovano je i oko 10.000 policajaca. Pretpostavlja se da većinu njih čine policajci u civilu.

Tokom karnevala svake godine dođe do ranjavanja, krađa i prodaje veće količine droge.

Ranije su pripadnici londonske policije saopštili da će svako vozilo na ulazu u dio gdje se održava karneval biti detaljno pretreseno, te preporučili osobama kojima je zabranjeno učešće da ne dolaze na karneval.

Izvor: N1