Porto Novi
MAGAZIN PREPORUKA

SLAVNA GLUMICA POD ISTRAGOM: Tvrdi da njeni proizvodi liječe sve

Foto: Reuters

Neprofitna organizacija koja se bori protiv lažnog oglašavanja prijavila je holivudsku glumicu Gvinet Paltrou kalifornijskom državnom sudu zbog više od 50 lažnih i ilegalnih tvrdnji koje pripisuje proizvodima na njenoj online prodavnici i lifestyle portalu Goop, piše iflscience.com.

Organizacija Truth in Advertising (Istina u oglašavanju) sprovela je temeljnu analizu proizvoda, za koje portal tvrdi kako imaju brojne zdravstvene i duhovne učinke, od kojih niti jedan nije dokazan.

Veliku pažnju su izazvala jaja od žada za vaginalnu upotrebu, za koja Gvinet tvrdi kako ‘povećavaju orgazme, hormonalnu ravnotežu i ženstvenu energiju’. Jaja se prodaju po cijeni od oko 66 dolara za komad, a više ginekologa upozorilo je kako se radi o praksi koja može dovesti do bakterijske zaraze intimnih organa.

U proteklih nekoliko mjeseci, Goop se našao u medijima nakon što je NASA demantovala njegove tvrdnje da su proizveli naljepnice od ‘materijala svemirskih odijela’ koje ‘podstiču izliječenje’.

Truth in Advertising je dostavila dokumentaciju sa više od 50 primjera u kojima kompanija tvrdi, posredno ili neposredno, da njeni proizvodi mogu izliječiti, spriječiti ili ublažiti simptome brojnih bolesti, od depresije i nesanice do neplodnosti, vaginalne prolapse i artritisa.

Dokumentaciju su dostavili u dva okružna biroa državnog suda koji su povezani sa kalifornijskom Agencijom za hranu, lijekove i zdravstvo, koja ima ovlasti pokrenuti i kazneni postupak.

Podsjetimo, Paltrou je u junu ove godine izjavila kako razmišlja da se u potpunosti povuče iz glumačkog posla, kako bi se mogla posvetiti svom portalu.

Izvor: iflscience.com/jutarnji.hr