Porto Novi
MAGAZIN PREPORUKA

POP KULTURA: Kako su novi dječiji uzori postale žene poput Marije Kiri i Fride Kalo

Ni Dora istraživačica, ni Pepa Prase, ni preslatki mali poni. Nove junakinje djevojčica i dječaka mogle bi da budu džez pjevačica Ela Ficdžerald ili Marija Kiri ili Agata Kristi, Amelija Erhart, Koko Šanel ili Frida Kalo, prenosi portal Diz Que Diz.

To je makar namjera izdavačke kuće Alba i Marije Isabel Sanćes Vegare. Uz pomoć različitih ilustratorki kao što su Ana Albero, Gee Fan Eng, Amaja Arasola, Marija Dijamantes, Elisa Munso i Frau-Isa, pokrenule su projekat Pequena&Grande (Mala i Velika), zbirku u kojoj su protagonistkinje žene koje su živjele zadivljujuće i nadahnjujuće živote.

-Zamisao je nastala kada su se rodile moje nećake – objašnjava Sanćes Vegara.

-Tražila sam neku priču da im poklonim. Iznenadilo me je da ih ima toliko o princezama koje čekaju da dođe princ da ih spasi, kada je istorija puna nevjerovatnih žena, borbenih i strastvenih, sposobnih da samostalno ispune velike snove – kaže ona.

To su priče koje je Sanćes Vegara željela da njene nećake upoznaju. Ako nijesu postojale priče na tu temu, ona bi ih sama napisala. Tako je nastala Pequena&Grande, zbirka o hrabrim osobama, sposobnim da jure svoje snove uprkos svemu.

-Ne tragam za ženama koje su jednostavno stigle na najviši stupac u svojim karijerama kao dizajnerke, slikarke, avijatičarke, spisateljice, istraživačice ili pevačice – ukazuje ona.

-Tražim one koje su živjele autentično. One koje su se predale ostvarenju sna ne odričući se sebe samih –kaže ona.

Kako objašnjava autorka, odabir žena je bio veoma jednostavan, gotovo instinktivan. -Posvetila sam knjige onim ženama koje bih voljela da sam upoznala kad sam bila mala. Ipak, koliko god bili privlačni likovi, ne mogu sve priče da se prilagode dječijem univerzumu.

-Ima monstruoznih priča koje je teško objasniti djetetu. Djetinjstvo sjajne Bili Holidej jedna je od njih. Ne umijem to da uradim, zaista… previše mi je komplikovano. Pretpostavljam da sam zato odabrala da pišem o Eli Ficdžerald – objašnjava autorka.

Ela Ficdžerald je poslednji naslov zbirke Pequena&Grande. Tu se pripovijedaju istaknuti trenuci u životu jednog od najvećih glasova džeza, propraćeni ilustracijama Barbare Alke.

-Ela je bila djevojčica koja je uprkos praktično svemu što je bilo protiv nje, jer je bila siromašna, crnkinja i žena, na kraju postala Velika Dama Džeza. Kao što ona sama tvrdi jednom prilikom, Nije važno odakle dolaziš, već kuda ideš.

Savjet Ele Ficdžerald poprima veću dimenziju u svijetlu rezultata skoro objavljenog istraživanja. U njemu se potvruđuje da od šeste godine života djevojčice počinju da potcjenjuju svoj pol. U pitanju je dinamika koja bi mogla da se preokrene zahvaljujući inicijativi kao što je zbirka Pequena&Grande.

-Djevojčice i dječaci su sunđeri željni otkrivanja svijeta. Odgovornost je na nama odraslima da odlučimo kakav svijet želimo da stavimo pred njih. Moramo da im pomognemo da razbiju stereotipe koji stigmatizuju osobe na osnovu pola. Zbog toga mi je važno da zbirka raste, uključujući imena muških likova kao što su Džon Lenon ili Rudolf Nurejev, koji predstavljaju uzore izvan okvira bezosjećajnih i agresivnih ratnika na koje smo naviknuti.

Za to još uvijek treba čekati još malo. Sljedeća zbirka koju je ilustrovala Alesandra de Kristofaro, biće posvećena američkoj zoološkinji Dajen Fosi, činjenica koja podsjeća na još jedan mali detalj koji treba ispraviti: u zbirci još nema nijedne Špankinje.

-Mnogo želim da pišem o Karmen Amaji. Takođe bih voljela da posvetim jednu knjigu Gloriji Fuertes, na primjer. Trebalo bi odnekle početi i učinilo mi se da su Koko Šanel i Frida Kalo dobri prvi koraci koji su pomogli da se odredi fokus i označi pravac zbirke.

Osim što pomažu da definišu zbirku, međunarodni profil likova omogućio je da se druge izdavačke kuće zainteresuju za naslove i da se objave u drugim zemljama.

-Baš juče sam primila poruku od jedne male čitateljke sa Novog Zelanda – priča ona.

-Izdanje na engleskom je već prešlo nekoliko okeana i uskoro će ga propratiti izdanja na kineskom, grčkom, ukrajinskom, ruskom, švedskom… Svijet je pun djevojčica sanjalica.

Izvor: Diz Que Diz/nedeljnik.rs