DRUŠTVO PREPORUKA

NPCG: Speleološka ekspedicija u NP Prokletije

Foto. Pawel Lulek

U NP Prokletije dva speleološka kluba iz Poljske, Wielkopolski klub iz Poznańa u saradnji sa Speleološkim klubom Świętokrzyski iz Kielcea, organizovali su speleološku ekspediciju na teritoriji Parka. Ekspedicija je bila sastavljena od 25 speleologa iz Poljske i jednog speleologa iz Makedonije i trajala je od 15. jula do 4. avgusta 2017. godine.

Bazni kamp ekspedicije se nalazio na području Ćaf Bora u podnožju Kolatskog masiva. Ovogodišnje aktivnosti speleologa su bile fokusirane na planine Bjelič i Kolatu gdje su istraživanja sprovedena u Rudarskoj pećini, Ledenoj, 03 061-T5, Entuzijastičnoj, te pećinskom sistemu Crna staza i Crvena staza. U Rudarskoj pećini istraživanje je nastavljeno na prolazu „III Bottom“. Novi prolazi doveli su do dubine od 696 metara. S tim u vezi, prema saznanjima poljskih speleologa, Rudarska pećina je najdublja pećina na čitavom masivu Prokletija uključujući Crnu Goru, Albaniju i Kosovo. Do ovog ljeta, pećina Shpella BB-30 (610 m dubine) u Albaniji je bila najdublja pećina Prokletija. Međutim, poljski speleolozi napominju, da ovi podaci mogu biti promijenjeni nakon svake istraživačke sezone.

Foto. Pawel Lulek

Speleološka ekspedicija je u 2017. godini istražila oko 2.640 metara novih prolaza.

Entuzijastički pećinski sistem je najduži sistem na Prokletijama u Crnoj Gori. Sastoji od 4 pećine koje su pridružene tokom ovih ekspedicija. Istraživanje je obavljeno u najudaljenijim dijelovima pećinskog sistema (dio Entuzijastične pećine). Samo ove godine speleolozi su otkrili 300 metara novih prolaza.

Pećina na Crvenoj stazi pronađena je prije nekoliko godina, a ove godine je istraživanje nastavljeno. Rezultat je pećinski sistem dužine 1.101 metar i dubine 211 metara. Pećina ima 9 poznatih ulaza, a vertikalna vratila dovode do dubljih djelova pećine. Jedna od najvećih komora je ispunjena ledom. U marginalnoj pukotini, što takođe dovodi do dubljeg dijela pećine, debljina leda je oko sedam metara.

Foto. Pawel Lulek

Istraživanje je takođe nastavljeno u pećini „Crna staza“, pećinskom sistemu 03 061-T5, pećini 03 072, 03 075 i Gavranovoj pećini. Poslije ekspedicije, pećina Crna staza postiže dužinu cca 968 metara i dubinu cca 127 metara. Istraživanje površine obavljeno je u gornjem dijelu masiva Bjelič, gdje je pronađena 03 075 pećina.

U periodu od 2006 – 2017. godine organizovano je oko 15 ekspedicija od strane poljskog kluba Wielkopolski u saradnji sa Speleološkim klubom Svietokrziski, Akademskim speleološko-alpinističkim klubom (ASAK) iz Srbije i Ponir iz Banja Luke iz Bosne i Hercegovine. Ekspedicije su istraživale karbonatne masive kao što su Karanfili-Vezirova Brada (2006), Zastan Grbajski (2007), Volušnica (2007), Bjelič (2007-2017) i Kolata (2010-2017). Od početka istraživanja, zaključno sa ovom godinom, ekspedicija je završila pećinski indeks Prokletija. Svaka otkrivena pećina je numerisana, a samo nekoliko pećina je imenovano. Od 2006. godine ekspedicija je pregledala više od 25 kilometara novih prolaza, a paralelno su sprovedena i naučna istraživanja.

Speleološka istraživanja u nacionalnim parkovima su od izuzetnog značaja sa naučnog i turističkog aspekta. Očuvana izvorna priroda, uključujući bogatstvo speleoloških objekata, predstavlja izuzetnu bazu za naučna istraživanja i razvoj raznovrsne turističke ponude NP Prokletije.