DRUŠTVO SLAJDER

KANJON NEVIDIO: Holanđani krenuli bez opreme i vodiča, dječak promrzao

instagram.com/montenegrocanyoning/

Juče se u kanjonu Nevidio desila još jedna situacija koja je posljednjih godina sve učestalija. Naime, turisti iz Holadnije oglušili su se o upozorenja da se u pomenuti kanjon ne ide bez adekvatne opreme i iskusnog vodiča. Otac je sa četvoro djece krenuo u avanturu i uputio se u kanjon Nevidio i hladnu Komarnicu sa kratkim i neodogovarajućim odijelima, a to je najteže podnio šestogodišnji dječak koji je promrzao. Pukom srećom, naišli su vodiči koji su vodili drugu grupu i brzom rekacijom hitne pomoći i mještana izbjegnuta je nesreća. Dječak se opravio i nije bio teže povrijeđen.

Ova situacija, koja nažalost nije prva, trebalo bi da posluži kao opomena svima koji planiraju da krenu u neku avanturu nespremni, neobavješteni i bez adekvatne opreme.

-Komarnica je planinska rijeka, takozvana sniježnica, izložena vjetrovima i u hladovini, pa temepratura vode preko ljeta ne prelazi 10 stepeni. To je temperatura koja je podnošljiva na npr. pola minuta, ali krenuti u kanjon na dva i po, tri sata u neadekvatnim odijelima je suludo, a naročito sa malom djecom. Nažalost, kod nas je trenutno takvo stanje da se na vodiča gleda kao na nekog ko je tu da „uzme pare“ i prati markaciju, ali to nije tako. Vodič je onaj ko je spreman da odreaguje u svakoj situaciji koja može da se desi, da može da pomogne u slučaju blokade, koje su kanjonu Nevidio itekako česte. Vodič dati teren poznaje besprekorno i to mu daje mogućnost da u svim tim predviđenim i nepredviđenim situacijama odreaguje kako treba. To je osoba koja je u datom momentu autoritet i koja klijentima daje sigurnost. Nije neophodne da može da „pročita“ ljude, već da poznaje i ima neophodnu prvu pomoć, da može da procjeni koji je najbolji način da se povrijeđeni transportuje i izvuče, a sve ovo važi i za planine, ne samo kanjon Nevidio – kaže vodič i član Goske službe spašavanja, Miloš Blečić.

Mn. M.