DRUŠTVO PREPORUKA

EKIP: Ne zaostajemo po brzini interneta

Brzina pristupa internetu u Crnoj Gori nije ništa manja od zemalja u regionu i Evropi, smatraju u Agenciji za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP).

-EKIP smatra da brzina pristupa internetu u Crnoj Gori nije ništa manja od zemalja u regionu i Evropi, već je u skladu sa trendovima na tržištu elektronskih komunikacija, tako da su korisnicima u Crnoj Gori na raspolaganju sve elektronske komunikacione usluge kao i u zemljama regiona i Evrope – kazao je Pobjedi izvršni direktor EKIP-a Darko Grgurović.

Britanski cable.co.uk je nakon analize podataka koje je prikupila istraživačka grupa M-Lab, nedavno objavio istraživanje prema kojem Crna Gora ima najsporiji internet od svih zemalja bivše Jugoslavije i nalazi se na 71. mjestu liste od 189 zemalja.

Grgurović tvrdi da operatori u Crnoj Gori, putem različitih tehnologija, korisnicima nude širok dijapazon paketa sa različitim brzinama pristupa internetu, od kojih su pojedine definisane kao brzi i ultra-brzi pristup internetu, a na korisnicima je da shodno svojim potrebama odluče koje će brzine pristupa internetu koristiti.

-Elektronske komunikacione mreže i elektronska komunikaciona infrastruktura u Crnoj Gori omogućavaju da se za pružanje elektronskih komunikacionih usluga primjenjuju najsavremenije tehnologije. Zavisno od tehnologije putem koje se pruža usluga, operatori u Crnoj Gori nude različite brzine pristupa internet – rekao je Grgurović.

Korisnicima se putem ADSL-a nude maksimalne brzine do 20 megabita u sekundi (Mb/s), putem WiMAX-a do 20 Mb/s, a putem priključka sa optičkim vlaknima (FTTx) i kablovskih distributivnih sistema (KDSHFC) brzine pristupa internetu do 100 Mb/s.

Grgurović je podsjetio da je ADSL do skoro u Crnoj Gori bila najzastupljenija tehnologija za pristup internetu.

-Međutim zbog rastućih potreba korisnika i pojave mreža sa optičkim vlaknima i KDSHFC mreža, putem kojih se mogu ostvariti veće brzine pristupa internetu, broj korisnika ADSL priključaka iz godine u godinu opada – dodao je Grgurović.

On je naveo da internet servis provajderi u Crnoj Gori u svojim fiksnim mrežama, samostalno ili u okviru paketa vezanih usluga, nude različite internet pakete u kojima se brzine pristupa internetu kreću i do 100 Mb/s.

-Ovu brzinu pristupa internetu tokom prošle godine je u Crnoj Gori uveo Telemah, da bi tokom ove godine i M:tel i Crnogorski Telekom korisnicima ponudili internet pakete brzine 100 Mb/s. Brzina pristupa internetu od 100 Mb/s se prema Digitalnoj agendi za Evropu i Strategiji razvoja informacionog društva Crne Gore do 2020. godine smatra ultra brzim pristupom internet – poručio je Grgurović.

Posmatrajući stanje na tržištu Crne Gore u poslednjih nekoliko godina vidljivo je da korisnici koriste sve veće brzine pristupa internetu.

Grgurović tvrdi i da tržište mobilnih usluga po nivou konkurencije, primijenjenim tehnologijama i savremenim mobilnim uslugama koje se pružaju, predstavlja jedan od najrazvijenijih segmenata tržišta elektronskih komunikacija u Crnoj Gori.

On je podsjetio da su crnogorski operatori, u prošloj godini, u razvoj svojih mreža i primjenu novih tehnologija uložili oko 117 miliona EUR, što odgovara polovini ukupnog prihoda sektora elektronskih komunikacija.

Predstavnici Crnogorskog Telekoma ocijenili su da su dostupni rezultati istraživanja, koje je sproveo M-lab, vrlo uopšteni.

-Ne znamo da li se odnose samo na fiksni ili i na fiksni i mobilni širokopojasni internet, te koliko je učešće pojedinog crnogorskog operatora u cjelokupnom uzorku. Ono što želimo istaći je da Crnogorski Telekom svojim korisnicima omogućava i svakodnevno bilježi višestruko veće brzine od navedenih – kazali su iz Crnogorskog Telekoma.

Iz kompanije su podsjetili i da prosječna brzina fiksnog širokopojasnog interneta zavisi od paketa koji korisnik ima, a ne samo od mogućnosti koje mu tehnologija nudi.

Predstavnici kompanije Telenor naveli su da i ta telekomunikaciona kompanija intenzivno investira u uvođenje najnaprednijih tehnologija, kako bi njihova mreža kvalitetom i pokrivenošću odgovorila zahtjevima korisnika.

-Tehnička mjerenja koja sprovodimo u Telenoru pokazuju da su brzine prenosa podataka korišćenjem mobilnog interneta u Crnoj Gori u rangu brzina koje se ostvaruju u mrežama zemalja u kojima naša kompanija posluje – tvrde predstavnici Telenora.

Prema njihovim riječima, kroz projekat modernizacije mreže, koji su započeli u aprilu, brzina interneta znatno je unaprijeđena u primorskom regionu.

-Do kraja oktobra mreža će biti modernizovana na cijeloj teritoriji Crne Gore. Istovremeno, Telenor radi i na širenju 4G signala, sa ciljem da do kraja godine 4G mreža bude dostupna svuda gdje postoji signal za mobilni telefon – kazali su iz Telenora.

Izvor: Pobjeda/rtcg.me