PREPORUKA ZANIMLJIVOSTI

DA LI STE ZNALI?: Evo šta je zabranjeno na nekim mediteranskim plažama

Foto: Pixabay

Turisti bi se mogli naći s one strane zakona ako nijesu svjesni pravila, ponekad i čudnih, koje su na snazi u nekim popularnim sredozemnim ljetovalištima.

Mokrenje u moru normalna je stvar za većinu kupača, posebno ako u blizini nema toaleta. Ali u moru ispred pješčanih plaža u španskom Lepeu to je kažnjivo globama koje mogu ići i do 750 evra. Kako vlasti dokazuju da je počinjen prekršaj – nije baš jasno.

Na nekoliko plaža na španskom ostrvu Tenerife turisti ne smiju da prave kule od pijeska. Zakonodavci, očigledno, smatraju da to nagrđuje plaže.

U italijanskoj Ostiji, blizu Rima, kule od pijeska smeju se praviti, ali je zabranjeno naslanjati se na čamce usidrene uz obalu.

Na plažama u Santanderu ne smije se glasno slušati muzika, a nijesu dopuštene ni bilo kakve igre s loptom.

U Valensiji, pak, na plažama se ne smije jesti, a vlasti traže i pokrivanje ‘prevoznih sredstva’ poput skejtbordova, rolera, rolšua i bicikala. Nije baš jasno zašto.

U katalonskom mjestu Tosa de Mar strogo je zabranjen seks na plaži, a i organizacija momačkih večeri.

U španskom Benidormu na Kosta Blanki, gdje populacija tokom ljeta s 70.000 ljudi “naraste” na milion i po, kažnjivo je noćenje na plaži, pranje posuđa ili pranje samoga sebe u moru sapunom ili šamponom.

Odmaralište Toroks kraj Malage na glasu je po visokim kaznama za čuvanje mjesta na plaži ostavljanjem ranaca, ležaljki ili suncobrana.

U grčkim gradovima s antičkom ostavštinom kažnjivo je sa sobom uzeti kamenje. Ali to važi i za kamenje koje nema nikakve veze s antičkom Grčkom. Bilo ko uhvaćen u tom djelu može završiti u policijskoj stanici sve dok ne stigne dežurni arheolog koji će presuditi ima li predmet arheološku važnost ili ne.

Italija štiti trgove i fontane

Imajte na umu da se na slavnim mostovima u Veneciji ne smije stajati u mjestu. U ionako pretrpanom gradu, to stvara dodatne čepove i izluđuje domaće stanovništvo.

U Rimu i Firenci morate paziti gdje ćete sjesti. Italijanska prestonica ima zakone koji štite gradske fontane od vandalizma. Ako sjednete na rub Fontane di Trevi, policija će vas najvjerovatnije samo otjerati odatle, ali ako uskočite unutra, kazna je 500 evra.

Firenca se bori drugim metodama protiv onih koji bi bilo gdje zasjeli na piknik. Popularne gradske trgove zato oko podneva polivaju vodom. Slična metoda sprovodi se na Kapriju.

Izvor: N1