DRUŠTVO PREPORUKA

BONA FIDE: Socijalno preduzetništvo – korak prema nezavisnosti

 

CARE International Balkans je u saradnji sa partnerima: Otvoreni centar Bona Fide Pljevlja i Centrom za romske inicijative Nikšić u martu 2016. Godine otpočeo projekat: Socijalnopreduzetništvo – korak prema nezavisnosti. Prošlo je već gotovo godinu i po dana od početka projekta, koji je iznjedrio mnogo toga čime se mogu pohvaliti.

Otvoreni centar Bona Fide Pljevlja je u sklopu ovog projekta imao veliki broj aktivnosti. Razmjene znanja, forumi, paneli, savjeti i treninzi samo su neke od aktivnosti koje su imale za cilj da dovedu do što većeg osnaživanja ekonomske pozicije žena. Primjena inovativnih tehnika u ženskom socijalnom preduzetništvu sa posebnim fokusom na uključivanje ugroženih kategorija žena je nešto na čemu će se u budućnosti sve više insistirati, a Otvoreni centar će zasigurno prednjačiti u tome.

Kroz projekat se posebno želi podstaći unapređenje socijalnog preduzetništva u Crnoj Gori, kao modela razvoja civilnog društva, kao i podići svijest o jačanju nezavisnosti lokalnih ženskih socijalnih organizacija u Crnoj Gori sa ciljem njihovog djelovanja kao jakih predstavnika ugroženih žena.

-Prije svega par dana, pušten je u produkciju naš novi, moderni sajt (www.bona-fide.me), sa integrisanim web shop-om koji će omogućiti svim zainteresovanima da potpuno jednostavno naruče bilo koji proizvod iz širokog asortimana ručnorađenih proizvoda. Sajt takođe ima zadatak da vas informiše o svim novostima i aktivnostima koje Otvoreni centar sprovodi-kažu iz Bona Fide.

Takođe od ovog mjeseca, Otvoreni centar Bona Fide je u proceduri registracije agro-kooperative

“Crvenozlato” koja će, uz saradnju CARE-a sa OAK fondacijom, od septembra 2017. Iznajmiti parcelu na period od 10 godina, na kojojće se do kraja jesenje sadnje posaditi 1ha malina.

Ovim projektom, Care International BiH pružapodršku Bona Fide i Centru za romske inicijative da uspješno vode svoja socijalna preduzeća I postanu biznis resursni centri za žensko socijalno preduzetništvo.

– Nadamo se da će nacionalna kampanja zagovaranja prepoznavanja socijalnog preduzetništva u crnogorskom zakonodavstvu dovesti do boljeg položaja i zakonskih olakšica za sve one NVO koje imaju jedan isti cilj, a to je usvajanje modela za postizanje održivosti aktera civilnog sektora. Ovaj projekat koji je finansiran od strane EU trajaće do februara 2018. godine, a nama svima ostaje da zajedno iskoračimo u nezavisnost socijalnog preduzetništva—navode iz Bona Fide.

 

 

One Response to BONA FIDE: Socijalno preduzetništvo – korak prema nezavisnosti