DRUŠTVO PREPORUKA

ADA BOJANA: Stigli bageri, počelo otvaranje zatrpanog ušća

Bageri su od jutros na Adi gdje je počelo otvaranje zatrpanog ušća Bojane, koje je zbog vremenskih neprilika i slabijeg dotoka vode iz Drima, uz određenu nebrigu nadležnih, nakon više od sto godina bukvalno zatvoreno, piše CdM.

Krik ra­nje­ne ri­je­ke usljed višegodišnje ne­bri­ge, za­ga­đe­nja i de­va­sta­ci­je za­bri­nuo je mnoge, jer se ovako nešto nije desilo od kada je Ada praktično nastala, 1882. godine.

Da Bojana gotovo više ne otiče desnim krakom ekolozi, ribari, zaljubljenici u rijeku nazvali su prirodnom katastrofom i malim zemljotresom za naše duše.

Zaustavljen je tok rijeke, a to područje ovih dana je poput močvare u koju se iz obližnjih više od 570 montažnih kućica i restorana izliva kanalizacija i ostali otpad.

Zbog novonastale situacije juče je održan hitan sastanak Opštine Ulcinj i Uprave za vode, gdje je dogovoreno da već danas bageri krenu u produbljavanje rukavca.

Ovo je višedecenijski problem, a iz Uprave za vode su još 2010. godine napravili projekat regulacije rijeke Bojane u zoni ušća. Angažovali su firmu iz Beograda, a stručni konsultant bio je poznati profesor Sava Petković. Tender za izvođenje radova raspisan je 2015. godine, ali se niko nije javio.

Na jučerašnjem sastanku dogovoreni su radovi za produbljavanje rukavca, a nakon toga struka i nauka će pokazati šta je najbolje dalje da se radi.

Narednih dana akcenat će biti stavljen na probijanju, a krajem sedmice doći će mašinarefuler, koji će raditi na otvaranju račve, što bi opet moglo ugroziti veliki broj kućica. Zato je potreban projekat i za račvu i za ušće.

Nadamo se da ćemo iz cjelokupnog slučaja nešto naučiti i mnogo bolje se odnositi prema ovom biseru.

Izvor i foto: CdM
Video: Podgorički vremeplov