PREPORUKA ZDRAVLJE

STIGLI REZULTATI: Braunile nijesu zaražene

Mikrobiološke analize kanila, koje su prethodne sedmice povučene iz upotrebe zbog sumnje da su zaražene bakterijom stafilokoka, pokazale su da nema bakterija koje su uzročnici piogenih infekcija, tvrde iz Ministarstva zdravlja.

– Mikrobiološkim analizama nisu pronađene bakterije koje su uzročnici piogenih infekcija, a zbog čijeg mogućeg prisustva je uspostavljena sumnja na kvalitet – pokazala je analiza Instituta za javno zdravlje.

Konačnoj odluci o upotrebi predmetnih serija intravenskih kanila, osim analiza urađenih u Institutu za javno zdravlje, dodatna superanaliza sterilnosti će po zahtjevu Ministarstva zdravlja i formirane Radne grupe biti urađena u jednoj od akreditovanih nacionalnih kontrolnih laboratorija u regionu, sa kojima sarađuje Agencija za ljekove i medicinska sredstva.

Proizvođač kanila je takođe, u skladu sa Zakonom, započeo postupak slanja uzoraka u neku od nezavisnih laboratorija u svrhu provjere kvaliteta predmetnih serija kanila.

Iz Ministarstva zdravlja naglašavaju da retorispektivnom analizom medicinske dokumentacije pacijenata kod kojih su korišćene ove kanile nijesu pronađeni dokazi koji bi ukazivali na povećanje učestalosti neželjenih događaja koji bi se mogli povezati sa upotrebom kanila.

– Institut za javno zdravlje nije registrovao povećanje prijavljivanja slučajeva intravaskularnih infekcija, niti lokalnih infekcija na mjestu primjene. S obzirom da su iste serije proizvoda distribuirane i u drugim državama regiona, ni u njima nisu zabilježene primjedbe i sumnje vezane za kvalitet, odnosno sterilnost proizvoda – dodaju oni.

Ipak, naglašavaju, nadzor nad simptomima i znacima svih infekcija i zaraznih bolesti u svim zdravstvenim ustanovama u Crnoj Gori će do daljnjeg ostati pooštren.

Izvor i foto: CdM