PREPORUKA SPORT

NAKON 12 GODINA PAUZE: Kasparov odigrao prve povratničke mečeve u Sent Luisu

Nekadašnji prvak svijeta u šahu Gari Kasparov odbija da bez borbe preda štafetu novim generacijama.

Kasparov (54) se prije 12 godina povukao iz šaha da bi se borio protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina, a juče je odigrao prve povratničke mečeve na zvaničnom turniru u Sent Luisu.
– Zadovoljan sam, plan je bio da preživim prvi dan – rekao je Kasparov poslije tri neriješena meča na Repid end blic (Rapid and Blitz) turniru. Pauza između mečeva je bila po 30 minuta.
Bivši svjetski šampion je izjavio da se divi nivou svojih devet protivnika, od kojih su četvorica u prvih 10 na svijetu, i dodao da ,,mora da se prilagodi novoj realnosti i atmosferi”.
Očekivanja od svjetskog prvaka u periodu 1985-2000. bila su ogromna, kao i napetost u maloj sali Šahovskog kluba u Sent Luisu, gdje su se gledaoci i fanovi cijelo popodne u tišini gurali na dva metra od njegovog stola.
Prvi meč je podsjećao na onaj iz 1985, kada je Kasparov postao najmlađi šampion svijeta u istoriji pobjedom nad sunarodnikom i najvećim rivalom Anatolijem Karpovom.
Ovog puta se suočio s mladim Rusom Sergejom Karjakinom, velikom nadom šaha koji je finale prošlog svjetskog prvenstva izgubio poslije velike borbe sa Magnusom Karlsenom. Karlsen propušta ovaj turnir.
Gestikulacija Kasparova je sve podsjetila na osamdesete i devedesete godine kada je on suvereno vladao svijetom šaha. Upozorio je sve da će se boriti.
Fanovi su zadovoljni onim što su vidjeli, a neki smatraju da bi poraz od Kasparova bio ,,sramota” za mlađe šahiste.
Poslije jučerašnjih mečeva sa Karjakinom, amerikancem Hikaru Nakamurom i Kubancem Lejnijerom Domingesom Peresom, Kasparov će danas igrati protiv nova tri protivnika.
– Biću veoma agresivan – najavio je Kasparov.

This slideshow requires JavaScript.

Izvor: Beta/RTCG

Foto: Austin Fuller/Lennart Ootes