PREPORUKA ZANIMLJIVOSTI

LONDON: Big Ben prestaje s oglašavanjem do 2021.

Foto: Reuters/Toby Melville

Londonski Big Ben, najveći četvorosatni sat na svijetu, prestaće da se oglašava u naredne četiri godine zbog radova na rekonstrukciji čuvenog satnog tornja.
Zvono unutar sata na sjevernom dijelu Vestminsterske palate prestaće se oglašavati od 21. avgusta, a čekići, koji su udarali o zvono u posljednjih 157 godina biće skinuti. Zvono će se i dalje čuti povodom važnih događaja kao što je obilježavanje Nedjelje sjećanja (Remembrance Sunday). Obnova Big Bena koštaće britansku vladu 29 miliona funti, a radovi će obuhvatiti rekonstrukciju satnog tornja nazvanog po kraljici Elizabeti II. Stiv Džegs, koji radi na održavanju Big Bena, izjavio je da će dio po dio mehanizma biti demontiran, a četiri sata će biti očišćena i popravljena. Big Ben se nekoliko puta u svojoj 157 godina dugoj istoriji prestao oglašavati, ali suspendovanje njegovog mehanizma na četiri godine će biti najduži zastoj od početka njegovog rada. Nakon izgradnje sahat-kule u neogotičkom stilu, mehanizam sata završen je 1854. godine poslije čega je 7. septembra 1859. godine sat zvanično počeo sa radom.

Big Ben dugo važi za najtačniji sat na svijetu, a zvuk njegovog zvona koristi se u mnogim satovima širom svijeta. Često nazvan ,,veliki gospodin”, Big Ben je simbol Engleske i njenog glavnog grada.

Izvor: nezavisne.com