PREPORUKA ZANIMLJIVOSTI

GOOGLE ZAHVALAN: Srednjoškolac dobio 10.000 dolara nakon ,,rupe” u bezbjednosti

Kompanija Google nagradila je srednjoškolca sa 10.000 dolara, pošto je otkrio propust u sigurnosti koji su hakeri mogli da zloupotrijebe kako bi došli do osjetljivih podataka.
Ezekiel Pereira, učenik iz Urugvaja, je, kako je objasnio na svom blogu, iz dosade pokušao da pronađe neki nedostatak na Google-u. Većina pokušaja nije bila uspješna, ali je onda otkrio da jedna interna web-stranica ne traži korisničko ime, ili bilo koje druge podatke da bi joj se pristupilo. Tinejdžer je objasnio da je stranica sadržala mnogo linkova ka različitim sekcijama o Googleovim servisima i infrastrukturi, ali prije nego što je otišao u bilo koju sekciju, u zaglavlju je primjetio naslov „Google Confidential”. U tom trenutku je izašao sa sajta i odmah prijavio problem. Googleov sigurnosni tim je odmah odgovorio, te su poručili kako će se pozabaviti problemom, a Pereira se iznenadio kad su mu ponudili nagradu.
– Nisam znao šta se na tom sajtu nalazi, ali sam poslije nekoliko sedmica dobio mejl u kojem su me obavijestili da moja dojava vrijedi veliku sumu novca – rekao je Pereira.
Iz kompanije Google kažu da nagrada iznosi 10.000 dolara zato što su na osnovu ove dojave otkrili još nekoliko grešaka koje su mogle da dovedu do toga da hakeri zloupotrijebe osjetljive podatke.
Izvor i foto: avaz.ba