MAGAZIN PREPORUKA

DJETINJSTVO: Ovo sva djeca najviše žele

Ta preskupa igračka sa dugmićima koji svijetle nije ni blizu vrha liste onoga što vaše dijete najviše želi…

Ono što klince najviše raduje i za čime čeznu neće vas koštati ni dinara, ali danas nije lako pružiti im to. Djeca žele – vaše vrijeme.

Kvalitetno vrijeme provedeno sa roditeljima je ono što je zajedničko svoj srećnoj djeci. Dokazano je da su djeca koja imaju srećno djetinjstvo, djeca koja su puna samopouzdanja i ne boje se ničega, ona djeca kojoj roditelji posvećuju pažnju i vrijeme – razgovarajući sa njima, slušajući ih, ili prosto pogledavši šta pokazuje mali ,,istraživač” čak i kad 17. put tog popodneva kaže ,,vidi ovo, mama”.

Nažalost, vrijeme jeste besplatno, ali često je upravo ono što i roditeljima najviše nedostaje. Između dugih sati provedenih na radnom mjestu, kućnih poslova i sve sile digitalnih ,,ometanja”, ono što bi trebalo da bude najjednostavnija stvar na svijetu postala je u naše vrijeme – gotovo neizvodljiva.

Ali, evo šta možete da uradite:

Izađite iz sopstvene ,,zone komfora”. Kad ste kod kuće, uvijek ćete dok razgovarate sa djetetom raditi još nešto, peglati, prati sudove… što znači da vam pažnja neće u potpunosti biti usmjerena na dijete. Izađite u park, sjedite na klupu i pričajte. Sjedite u kafić u kraju i čitajte knjigu zajedno. I ostavite telefon kod kuće. Dijete je sa vama, a ko god drugi da vas zove – može da sačeka.

Uključite dijete u kućne poslove. Ali ne tako što ćete mu prosto uvaliti brisanje prašine. Nađite način da to radite zajedno. Kad peglate manje osjetljive stvari, kuhinjske krpe ili stolnjake, čak i trogodišnjak može složene da ih odnese na mjesto. Isto kao što može svoje čarapice koje ste smotali u rolnicu da stavi u fioku. I ne zaboravite da dijete pohvalite zato što vam pomaže, i da mu kažete koliko vam je lijepo kad radite to zajedno.

Promjenite svoje standarde u održavanju kuće. Zna se šta je razumno čisto, i nikoga neće biti briga što prozori nisu oprani ove nedjelje, ako ste umjesto toga proveli dva sata igrajući se žmurke u parkiću.

Čak i ako su vam djeca dovoljno velika da umiju sama da se igraju, budite tu. Čitajte novine i popijte kafu na podu, u njihovoj sobi, dok oni grade kulu od kocki. Samo vaše prisustvo je dragocjeno.

Planirajte unaprijed. Ako možete da planirate sve te dosadne stvari, odlazak na hemijsko, u nabavku, odlazak na kontrolu kod zubara, zašto ne bi u vaš planer bile upisane i stvari kojima ćete se radovati i vi i vaše dijete? Zoološki vrt prve subote u mjesecu, posjeta baki i djedu nedjeljom popodne, luna park ili poslastičarnica jednom mjesečno? Nije toliko teško, vidjećete.

Izvor: Mondo/detinjarije.com