DRUŠTVO SLAJDER

PROMJENA LIČNIH PODATAKA: MUP u prosjeku mjesečno primi šest zahtjeva

Promjena ličnih podataka – imena i prezima – je učestala praksa u Crnoj Gori, a zahtjevi se podnose iz različitih razloga. Kako navode iz MUP-a, mjesečni broj primljenih zahtjeva za promjenu ličnih podataka varira, a u toku prvih sedam mjeseci tekuće godine, mjesečno je primljeno u prosjeku šest zahtjeva za promjenu ličnih podataka (prezimena i imena) maloljetnog lica, dok je za promjenu ličnih podataka (imena i prezimena) punoljetnog lica u navedenom periodu mjesečno primljeno, u prosjeku 42 zahtjeva. Oni dodaju da se pravo na slobodan izbor imena ne smije ograničiti, osim ako je potrebno radi zaštite javne bezbjednosti ili prava i sloboda drugih lica, te da je podnosilac zahtjeva slobodan u izboru ličnog imena, i da pri tom nije u obavezi navoditi razlog podnošenja ovog zahtjeva.

-Lično ime, ili samo prezime ili samo ime može se promijeniti nakon promjene porodičnog ili ličnog statusa (usvojenje, utvrđivanje očinstva ili materinstva, sklapanje, razvod ili poništenje braka) ili po zahtjevu crnogorskog državljanina – navode iz tima za Odnose sa javnošću MUP-a.

Članom 14 Zakona o ličnom imenu je propisano da se lično ime ili samo prezime ili samo ime punoljetnog lica može promjeniti na njegov zahtijev, a maloljetnog na zahtijev njegovog zastupnika.

-Zahtjev za promjenu ličnog imena crnogorski državljanin podnosi organizacionoj jedinici – filijali ili Područnoj jedinici za građanska stanja i lične isprave Ministarstva unutrašnjih poslova, uz dokaz o izvršenoj uplati takse od 20 eura – objašnjavaju iz MUP-a.

Kako oni navode, o zahtjevu za promjenu ličnog imena odlučuje organ državne uprave nadležan za unutrašnje poslove rješenjem, u zakonskom roku od 30 dana od dana podnošenja zahtjeva. Protiv rješenja donesenog u prvom stepenu, podnosilac zahtjeva koji nije zadovoljan rješenjem, može izjaviti žalbu Ministarstvu unutrašnjih poslova.

-Kada je u pitanju promjena ličnog imena maloljetnog lica, ako je zahtijeva jedan roditelj, uz zahtjev se prilaže saglasnost drugog roditelja, dok je za promjenu ličnog imena koju zahtijeva staralac maloljetnog lica potrebno odobrenje organa starateljstva. Takođe, ukoliko drugi roditelj ne da saglasnost za promjenu ličnog imena maloljetnog lica, organ starateljstva pruža pomoć roditeljima u postizanju sporazuma, a ako do sporazuma ne dođe ni uz pomoć organa starateljstva, o promjeni ličnog imena odlučuje sud u vanparničnom postupku, na prijedlog jednog ili oba roditelja. Za promjenu ličnog imena maloljetnog lica koje je napunilo deset godina, potrebna je njegova saglasnost, ukoliko je sposobno da izrazi svoje mišljenje – pojašnjavaju iz MUP-a.

Zahjev za promjenu ličnog imena ili samo prezimena ili samo imena ne odobarava se licu koje je pravosnažno osuđeno za krivično djelo koje se goni po službenoj dužnosti, do izvršenja kazne ili dok traju pravne posljedice osude.

– Ministarstvo unutrašnjih poslova  je dužno da u postupku odlučivanja po zahtjevu za promjenu ličnog imena, po službenoj dužnosti pribavi podatke iz kaznene evidencije i podatke o sudskom postupku, u slučaju da lice, protiv koga teče sudski postupak za krivično djelo koje se goni po službenoj dužnosti, podnese zahtjev za promjenu ličnog imena – navode iz MUP-a.

M. Lalović