ART SLAJDER

TALISKO ZA MNE MAGAZIN: Želim da sa ljudima podijelim nešto posebno

Foto: Last FM

Francuski umjetnik Žerom Amandi, poznatiji u svijetu kao Talisko, sinoć sa bendom nije uspio da predstavi svoju jedinstvenu muziku pred publikom Lake festa na jezeru Krupac. U tome ga je spriječio pljusak.

Ovako je bilo na probi… (foto: B.R)

A da je to trebalo da bude prava muzička čaroliju uvjerila se ekipa MNE magazina koja ga je tog popodneva zatekla pored bine na kratkoj pauzi prije nastavka probe.

A ovako pred nastup (foto: B.R.)

Sa njime smo razgovarali o inspiraciji, slobodi, muzici, korijenima i Crnoj Gori.

Prvi put ste ovdje. Kakvi su utisci o Crnoj Gori?

– Podsjeća me na jug Španije. Klima je lijepa. Ovdje se osjećam dobro.

Kakva su očekivanja od nastupa?

– Da podijelim nešto dobro s publikom, energiju i pružim im nešto posebno.

Pomenuli ste Španiju. Baka Vam je bila Španjolka i, kazali ste, Vaša prva inspiracija?

– To je moja prva energija. Kada pomislim na babu, pomislim na svoju krv, ne na inspiraciju. Pjevala mi je kada sam bio vrlo mlad. Za mene je ona bila umjetnica. U mojoj porodici ima puno emocija u korijenima. Kod nas su sve emocije veće od normalnih emocija.

Od 11. godine pišete pjesme?

– Kada stvaram, puno hodam. Volim šetnje. Pri stvaranju albuma ili pjesme nije važno vrijeme, već rezultat.

Novinarka MNE magazina i Talisko

Govorite o stvaranju. Vaši spotovi su kao mini-filmovi.

– Nisam zaljubljen u kinematografiju. Zaljubljen sam u sliku koju stvaraju, u kontekst, energiju, tako da ne moram ni da pogledam film. Važno mi je ono što se iza filmova nalazi. Najbitnije mi je da osjetim konekciju sa ljudima, energiju.

Zašto ste odlučili da publiku odvedete na putovanje kroz kalifornijsku pustinju ili ulice Los Anđelesa, a ne Pariza, Jelisejska polja ili Monmartr?

– Zato što je logično. Moja prva ljubav u životu jeste da se osjećam slobodnim. U Parizu to ne možete da osjetite. U velikom prostranstvu se osjećate slobodnim. U Parizu su sve zgrade oko vas. Kada ste u Kaliforniji ili Americi postoji puno prostora. Tu osjećam nešto što je moj duh.

Što je poruka koju ste željeli da pošaljete novim albumom ,,Capitol vision”? 

– Ponekad vam dosade stvari u životu, djevojke, ljudi i u tom trenutku pomislite – Nije me briga, slobodan sam. Prva poruka je – U redu, ti si sam. To je istina. Svi smo mi sami u životu. Ali, to je u redu, možeš raditi što hoćeš. Glavna stvar je da shvatiš da možeš raditi šta hoćeš i sa ništa u životu ponekad. Ti si glavni pokretač svog života.

Bojana Radonjić

kud duga