DRUŠTVO PREPORUKA

NTO: U Crnoj Gori osam odsto više turista u odnosu na rekordnu posjećenost prethodne godine

U Crnoj Gori trenutno boravi oko 200 000 turista, što je za 8 % više u odnosu na rekordnu posjećenost prethodne godine.
Tradicionalno, najviše turista boravi na Budvanskoj Rivijeri, a popunjenost hotela u Budvi iznosi 98 %. Nakon Budve, najviše gostiju boravi u Herceg Novom i Ulcinju.U Herceg Novom popunjenost hotela iznosi 90 % , dok na Ulcinjskoj Rivijeri hoteli bilježe povećanje gostiju za 20 % u odnosu na prethodnu godinu. U sjevernom dijelu Crne Gore bilježi se značajan rast turista, a prema informacijama hotelsko turističke privrede očekuje se odličan buking tokom cijelog avgusta. Na Žabljaku se od početka ljetnjih mjeseci bilježi povećanje broja gostiju preko 60 %, a trenutna popunjenost hotela iznosi 95 %. U Kolašinu je većina turističkih kapaciteta popunjena imajući u vidu da je u toku sedmi Internacionalni tango kamp sa više od 600 učesnika iz cijelog svijeta.
Što se tiče strukture gostiju, ona je raznovrsna. Pored turista iz regiona i Rusije koji su najbrojniji, trenutno u Crnoj Gori boravi i značajan broj gostiju iz Velike Britanije, Francuske, Njemačke, Mađarske, Ukrajine, Poljske te skandinavskih zemalja i zemalja Beneluksa.

Da je turistička ponuda sjevernih i centralnih krajeva Crne Gore sve atraktivnija pokazuje sve veća zainteresovanost turista za Nacionalne parkove Crne Gore. Od početka godine do 10. avgusta u NPCG je registrovano 193.843 prodatih ulaznica što je za 5% više u odnosu na prošlu godinu. U prvih deset dana avgusta posebno dobru posjećenost bilježe Nacionalni parkovi na sjeveru Crne Gore, 18 % više posjetilaca posjetilo je NP Durmitor i preko 58 % NP Bigradska Gora, a sve je veći broj zainteresovanih ljubitelja prirode i u najmlađem NP Prokletije. Turisti u Nacionalnim parkovima Crne Gore su zainteresovani za pješačke, biciklističke i edukativne staze, osvajanje planinskih vrhova, rafting rijekom Tarom,krstarenje
Skadarskim jezerom, obilazak Crnog, Biogradskog i Hridskog jezera, posjetu Njegoševom Mauzoleju i vidikovce Lovćena. Nacionalni parkovi nude i nove turističke proizvode kao što su crosscountry i freeride staze, šuma za čitanje, iznajmljivanje kajaka i bicikala, te dječija igrališta. Zahvaljujući prirodnim ljepotama, bogatstvu raznolikih pejzaža i raznovrsnoj turističkoj ponudi, kao i sve većoj zainteresovanosti turista za aktivan odmor i boravak u prirodi, očekujemo da će se trend povećanja posjetilaca nastaviti i do kraja avgusta, kao i tokom septembra i oktobra.

Dobri rezultati koji se bilježe tokom ove turističke sezone rezultati su kontinuiranog rada na svim nivoima. Pored raznovrsne i kvalitne ponude, ove godine , zaključno sa 11. avgustom, širom Crne Gore organizovano je oko 200 manifestacija kulturnog i zabavnog karaktera. Ovog vikenda počinje sedmi Lake fest u Nikšiću, a organizatori očekuju veliki broj posjetilaca koji će imati priliku da uživju uz hitove Zabranjenog pušenja, Hladnog piva, Galije, Nevernih beba i mnogih drugih. U Baru u okviru manifestacije Ljeto sa zvijezdama prethodne večeri je održan koncert najveće regionalne zvijezde Željka Joksimovića, a narednog vikenda koncert će održati Ana Bekuta, u Kotoru je u toku Refresh festival, a posjetioci Tivta 20. avgusta imaće priliku da uživaju u koncertu Tonija Cetinskog. U Budvi se do 17. avgusta održava festival Grad Teatar, a bogat program manifestacija planiran je i u narednom periodu, Bokeljška noć, Petrovačka noć, Njeguška trpeza i brojne druge.

Mnogi problemi koji su bili prisutni prethodnih godina tokom sezone značajno su smanjeni, o čemu najbolje govore i podaci turističkog Call centra Nacionalne turističke organizacije koji je u prethodnom periodu zabilježio značajno manji broj žalbi u odnosu na prethodnu godinu.