PREPORUKA SPORT

TANJEVIĆ: Pola Srbije Crnogorci, a Sale se žali na mog jednog malog Amerikanca

Foto: Star sport

Bogdan Tanjević oduvijek je bio poznat kao čovjek koji govori jasno i glasno, bez dlake na jeziku, piše Mozzart sport. Što na umu, to na drumu. I osim toga što je stručnjak sa pregršt osvojenih medalja i priznanja, uvijek je znao da pogodi onoga koga pomene – pravo u centar.

Najavna konferencija pripremnog turnira „Trofej Beograda 2017“, koji će se od petka do nedjelje igrati u dvorani Aleksandar Nikolić, imala je dio u kojem se pričalo o utakmicama koje se očekuju, ali veći dio bio je posvećen dešavanjima u evropskoj i svjetskoj košarci.

Selektori Crne Gore Bogdan Tanjević i Srbije Aleksandar Đorđević govorili su o svim aktuelnim problemima i uhvatili se u koštac sa mnogim problemima.
– Ima devet godina kako sam Fibi pisao da na takmičenje dođe 14 igrača. Da oni budu u rotaciji tako da se mijenjaju, da zamijene nekog ko se povrijedi. Evo, zamislite ovo, situaciju sa Simonovićem i Nedovićem. To ne može da se zakrpi tamo na turniru. Ali, ima situacija kada igrač može da se oporavi pred sam turnir, ili prvih dana takmičenja. Ti u ovoj situaciji ostaješ bez dvojice važnih igrača. Nema nikakav razlog da se ne uvede to pravilo, jer nekada može i taj 13. ili 14. igrač da bude heroj – rekao je Tanjević, na šta se nadovezao Đorđević:
– Nama se to desilo 2011. godine, kada smo zbog povreda ostali bez Tepića i Rašića. Još od tada svi o tome pričaju, ali ništa se ne mijenja.

Trofejni stručnjak nastavio je sa kritikama, u dahu…
– Ono što mi se još više ne dopada, jeste da nema nikakvog statusa reprezentacije i nacionalnih saveza, za razliku od NBA. Zašto bi NBA trebalo da bude neko svjetsko čudo? Gledajte sad Ronalda ili Mesija. Fudbaleri moraju da igraju sve reprezentativne prozore i prijateljske utakmice… Klubovi plate 222.000.000 eura za Nejmara, a on će i kao takav morati da igra prijateljske utakmice, kamoli takmičarske. Sad ovde ispada kao da su košarkaši marsovci. U situaciji smo da se ovaj privatnik iz Evrolige (čitaj: Đordi Bertomeu) zaj….. s nama. A košarkaši ne shvataju da se na reprezentaciji rađaju novi igrači. Srbija koja je dva puta bila prvak Evrope, na prošlom Mundobasketu i Olimpijskim igrama, pošto su sve druge evropske reprezentacije bile iza njih, sada mora da razmišlja o tome ko će smjeti da igra od novembra, a ko ne – istakao je Tanjević, na šta se opet nadovezao Đorđević:
– Vještački se mijenja hijerarhija rezultata. Treba da postoji stav dva takmičara, neke stvari se nameću, neke su već nametnute. Pred nama je borba koja se vodi nepravednim oružjem.

Foto: Star sport

Nije Tanjević ostao imun ni kada je slučaj Nikole Jokića u pitanju:
– Zamislite slučaj Nikole Jokića… Kako je moguće da njegovi savjetnici ovako postupaju. Šta on radi sad? Ima trenere koji mu bacaju teniske loptice i on mora da ih uhvati prije nego što druga doleti… Uzimaju mu po 1.000 dolara dnevno. Dobro, on ima para… Trening košarkaški, to što mi radimo kao selektori, to je zlato – a ne tražimo novac. On (Nikola) kaže da neće da dođe jer ima pametnija posla. Nabiće mu tamo 20 kilograma mase i šta će da naprave od njega?! Sjećate li se Tonija Kukoča dok je imao 15 kg viška?! Da nije to spustio zaboravio bi da igra košarku. Tako nabijeni imaju skraćene ruke i noge, dižu po 240 kilograma, rade samo gornji dio tela, a noge budu kao čačkalice i ne mogu poslije da skoče…“

Imao je i Đorđević šta da kaže o ovoj temi, generalno…
– Mali osvrt na nivo košarke koji se igra i ono što hoćemo da sručimo na pripreme i takmičenja. To je sve skok u karijeri i veliki napredak za igrače. Kada postoji svakodnevni rad, planirani, to mnogo znači. Velika je razlika da igraš da bi igrao košarku i kada igraš da bi osvojio medalju. Sve ti to diže cijenu i karijeru – poručio je selektor Srbije i dodao:
– Poslali pismo ekipi našeg igrača, ja sam pričao sa mojim nekadašnjim kolegom Karnišovasom. Vidjeli ste šta nam je Denver odgovorio u pismu – oni ne brane Nikoli da igra, kažu da ne mogu da mu zabrane da igra i da je samo povreda razlog za nedolazak. Nikola je ostao pri svojoj odluci. Do svih glava jako je teško doći.

Večeras (21.00) protiv Grčke i u nedjelju u istom terminu sa Srbijom crnogorski košarkaši odigraće prve test mečeve poslije priprema na Zlatiboru.

– Reprezentacija Crne Gore je počastvovana što igra sa košarkaškim velesilama. Pravi orah da se vidi da li imamo čvrste zube, dobro smo se pripremili. Očekujem da se uhvatimo za vrat sa svima, ambiciozni smo, imamo mlad tim – rekao je Tanjević na konferenciji za novinare u Beogradu.

Iskusni stručnjak bio je tradicionalno odlično raspoložen tokom druženja sa predstavnicima medija, a govorio je i o Tajrisu Rajsu, od kojeg mnogo očekuje.

– Pola Srbije Crnogorci, a Sale se žali na mog jednog malog Amerikanca. Pristalica sam toga. Igrač kao Rajs može da nam digne kvalitet. Amerikanac koga smo imali prošle godine nije komandovao, nego dizao ekipu. Rajs će sada komandovati – dodao je uz osmijeh Bogdan Tanjević.

Izvor: Mozzart sport/CdM/Vijesti
Foto: Star Sport