PREPORUKA ZDRAVLJE

SVIJET: Milioni jaja opasnih po zdravlje povučeni iz prodaje

Ilustracija

Milioni jaja povučeni su sa polica i iz skladišta trgovačkih centara širom Njemačke i Holandije, a prodaja im je blokirana i u Belgiji nakon što je u njima pronađen visok nivo toksičnog insekticida.
Čak 180 holandskih farmi je zatvoreno, a pokrenuta je i kriminalistička istraga kako bi se utvrdilo koliko je problem dosad eskalirao. Portparol Evropske komisije Ana-Kaisa Itkonen izjavila je:
– Proizvodnja jaja je blokirana. Kontaminiranim jajima smo ušli u trag i povučena su sa tržišta pa je situacija sada pod kontrolom. Sva jaja koja je trebalo da budu izvezena u Njemačku, zaustavljena su na granici. Testovi sprovedeni na pilećem izmetu, krvi, te jajima pokazali su vrlo visok nivo prisutnosti ineskticida fipronila, koji je čest sastojak veterinarskih proizvoda uz pomoć kojih se uništavaju vaške i krpelji, ali zabranjen je za primjenu kod životinja koje se koriste u prehrani.
Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, visok nivo tog otrova može oštetiti jetru, štitnjaču i bubrege. Belgijski tužilac izjavio je kako se ispituju liste klijenata dvije kompanije u Flandriji, specijalizovane za proizvodnju i nabavku proizvoda koji se koristi u borbi protiv vaški. Strahuje se da je korišćena ilegalna supstanca koja se miješala sa insekticidom kako bi se poboljšala učinkovitost nošenja jaja kod kokoški. Holandske novine objavile su kako se neki od klijenata nalaze u Poljskoj, Velikoj Britaniji i Francuskoj, ali zasad nema potvrde da su kontaminirana jaja prodavana u tim zemljama.
Izvor: avaz.ba