ART PREPORUKA

BEOGRAD: Preminuo reditelj i nekadašnji direktor Beogradske opere Dejan Miladinović

Istaknuti reditelj i nekadašnji direktor Opere Narodnog pozorišta u Beogradu Dejan Miladinović preminuo je u Beogradu u 69. godini, saopštio je nacionalni teatar.

Miladinović je rođen 2. decembra 1948. godine u Beogradu, u porodici operskih umjetnika – majka Milica bila je prvakinja Opere Narodnog pozorišta u Beogradu, a otac Dušan, prvi dirigent i direktor Beogradske opere.

Poslije završene beogradske Klasične gimnazije, diplomirao na Akademiji za pozorište, film, radio i TV u Beogradu, na odsjeku za pozorišnu režiju u klasi Vjekoslava Afrića sa diplomskom predstavom ,,Jelisavetini ljubavni jadi” izvedenom u Ateljeu 212.

Titulu magistra teatroloških nauka stekao je na FDU u Beogradu sa tezom “Razvoj operske režije u Beogradu i Novom Sadu od 1919. do 1975. godine”.

Bio je prvi reditelj Opere i Drame i dva puta umjetnički direktor Opere Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, kao i umjetnički savjetnik za velike scenske projekte Centra ,,Sava” u Beogradu.

Iz Novog Sada prešao je u Beograd gdje je postavljen za reditelja Opere Narodnog pozorišta u Beogradu, a na prijedlog i poziv cjelokupnog beogradskog operskog ansambla postao umjetnički direktor.

Poslije nekoliko godina postao je, opet po pozivu, umjetnički direktor Opere i teatra ,,Madlenianum” u Beogradu.

Funkciju direktora Opere Narodnog pozorišta u Beogradu obavljao je i u periodu od oktobra 2012. do septembra 2013. godine.

Miladinović je bio i profesor i umjetnički direktor operskog pozorišta Medouz škole umjetnosti na Južno-metodističkom univerzitetu (SMU) u Dalasu (Teksas, SAD).

Bio je vanredni profesor glume i operskog studija na FMU u Beogradu i vanredni profesor glume i režije u Tornton školi za muziku na Univerzitetu Južne Kalifornije (USC) u Los Anđelesu.

Izvor: Tanjug