KOLUMNE PREPORUKA

ŽIVOT: Pismo sinu

Lomim se da li da pišem ovo pismo kao izvinjenje ili kao upozorenje na ono što te čeka u ovom svijetu sine. Između to dvoje živi sve ono lijepo što mogu da ti opišem, ali to nebi bilo fer od mene. Mnogo je ljepše da te lijepe stvari otkriješ sam, jer one stvaraju posebnu radost kada ih otkriješ. Znaš sine, svašta će ti pričati, mnogo će te lagati u vezi svega i svačega. Međutim nemoj se obazirati puno na ono što ti drugi kažu. Nastoji da ti znaš stvari kako te nebi mogli lagati. Uči, čitaj i istražuj. Znanje je danas dostupno više neko ikad, samo ga treba pokupiti.

Daću sve od sebe da te naučim da cijeniš male stvari. To je preduslov da budeš srećan, mnogo više od prosječnog tvog vršnjaka koji nikad neće biti zadovoljan ničime. Sad u moje vrijeme je mnogo takvih, a slutim da će ih u tvoje vrijeme biti još više. Moraš da razumiješ da nije sve u novcu iako je ovo takvo, materijalno doba. Kad se sve gleda kroz tu prizmu, ali ti budi avangarda. Budi drugačiji i cijeni čovjeka prema iskrenosti osmjeha, moralnim osobinama, volji da pomogne i da podjeli nešto sa drugima. Okruži se takvim ljudima i sve će ti biti lakše.

Znaš sine, kad budeš mlad činit će ti se da zauvjek možeš biti sam i da ti ne treba niko. Shvatit ćeš brzo da nije tako. Ja sam imao sreću da upoznam tvoju mamu, u nekom čudnom spletu životnih okolnosti. To valjda tako treba da bude. Kad se ne nadaš da će se desiti, baš onda pronađeš ljubav. Ne mogu ti ja definisati ljubav, kako i šta treba da bude. Svako ima drugu definiciju, i ti češ imati svoju definicju jednog dana, samo nemoj da žuriš nigdje. Sve dođe na svoje mjesto prije ili kasnije.

Ova zemlja nije raj na zemlji, to ti odmah moram reći. Međutim raj ne postoji nigdje na zemlji, moraš da razumiješ to. Ovdje je možda teže postići nešto jer mnogo toga ti ne ide u susret, čak i linija manjeg otpora je ponekad zamka. Opet kad se zamislim malo i pogledam druge, vidim da se nigdje ne živi lijepo kao ovdje. Zvuči čudno i pogrešno na prvu, ali je ipak tako. Samo jedno mjesto na svijetu se zove dom, tu su tvoji ljudi. Moći ćeš da razumiješ kada dođe vrijeme. Moli te tvoj stari, nemoj da digneš ruke od života ovdje, jer vjeruj mi da ni tamo negdje daleko nije ništa bolje. Kad bi stavio na tasove vage, na jedan dobre, a na drugi loše stvari ovdje i tamo negdje daleko, na kraju će ti oba tasa biti ravna u oba slučaja.

Ne dozvoli da prošlost oživi u tvoje vrijeme. Misli uvijek na budućnost jer će ona biti sadašnjost. Prošlost se nikad neće vratiti ako je ne budeš birao. Bori se za ispravne stvari i nemoj nikad da se stidiš sebe. Cijeni vrijeme, svoje i tuđe. Nemoj ga trošiti uzalud jer je ono potrošno i sve brže i brže prolazi. U svim životnim situacijama ćeš biti pobjednik ako uneseš sto posto sebe u svaku svoju borbu. Budi uvijek pravedan, iskren i hrabar. Na kraju neće biti većeg bogatstva od toga da budeš čist pred sobom i Bogom.

Izvor: 6yka.com