MODA SLAJDER

OTVORENA SMOTRA MODE KOTOR 2017: Balestrin spektakl i crvena haljina sa crnogorskim grbom

Dvadeseto izdanje Internacionalne smotre mode – Kotor 2017. otvoreno je na spektakularan način, modno-muzičko-vizuelnim doživaljajem 17 kolekcija italijanskog dizajnera Renata Balestre.
Ono što je ovog italijanskog modnog čarobnjaka pratilo kroz sve kolekcije u karijeri jesu inovativnost i elegancija. To je prikazao i sinoć u svom upoznavanju publike sa svime što Italija pruža. Svih oko 200 kreacija ostavilo je posjetioce oduševljenim.
Reviju je otvorila operska pjevačica Olivera Tičević.
U prvoj i drugoj kolekciji Balestra je poveo publiku da gleda njegove kreacije uz zalazak sunca ispred italijanske katedrale. U trećoj i šestoj kolekciji prikazao je umijeće sa cvijećem. Četvrta kolekcija bila je inspirisana čuvenom statuom Davida. U sedmoj kolekciji umarširali su na pistu manekeni i manekenke u uniformama, dok je osmom kolekcijom Balestra posjetioce poveo na bal u Veneciju. Vidjeli smo crne haljine sa predivnim detaljima i frakove. Pjesma ,,Blue moon“ u devetoj kolekciji označila je i prikazivanje prelijepih kreacija u čuvenoj ,,balestra blue“ nijansi.

Publika se u desetoj kolekciji našla u rimskom Koloseumu gdje je prisustvovala prikazivanju modela koje je Balestra radio za operu ,,Cavaliere della Rosa“, dok je publika u 11. kolekciji bila u prilici da vidi kako to izgledaju ,,vatrene“ Balestrine kreacije.

Na bimovima je prikazan trg, a pjesmom ,,Gold finger“ Širli Besi iz serijala o Džejmsu Bondu izlazak ,,zlatnih“ dama i gospode za prikazovanje 12. kolekcije mogao je da počne. Muškraci su nosili zanimljive pozlaćene sakoe, a dame divne, pune detalja pozlaćene haljine. Trinaestom kolekcijom vratio je posjetioce u milansku ,,Skalu“ gdje su slušali čuvenu ariju iz ,,Travijate“ pod nazivom ,,Brindisi (Libiamo ne'lieti calici)“. Na pistu su izašla četiri manekena obučena u crna odijela, a za njima u prelijepoj crnoj haljini i balerina. Zatim su jedna po jedna izlazile manekenke i flertovale sa ova četiri gospodina. Ovaj je Balestrin kreativni potez pozdravljen aplauzom publike. Četrnaestom kolekcijom posjetioci su se nakratko našli ispred katedrale Duomo u Milanu, uz još jednu italijansku prelijepu ariju. Aplaudirala je publika prelijepim, romantičnim vjenčanicama. Petnaestom kolekcijom Balestra je publiku odveo u Firencu, uz zvuke arije, dok ih je šesnaestom kolekcijom vratio u stara dobra vremena pjesmom ,,Nel blu dipinto di blu“ Domenika Modunja.
Balestra je najbolje sačuvao za kraj. Četiri muškarca u tradicionalnim nošnjama izvela su Igre iz Boke. Manekenka je izašla u haljini noseći plašt u obliku italijanske zastave da bi se nakon nje na pisti pojavila model noseći crvenu usku haljinu sa izvezenim crnogorskim grbom. Tako se Balestra i poklonio pred publikom, u jednoj ruci držeći damu sa plaštom u obliku italijanske zastave, a u drugoj damu obučenu u crvenu haljinu sa crnogorskim grbom. Italijanski kreator pokazao je da su mu Italija i Crna Gora uvijek u srcu.
– Vrlo sam zadovoljan revijom. Bilo je ispunjeno do posljednjeg mjesta. Volim Crnu Goru i Kotor. Dobrodošlica je bila vrlo topla, posebno kada sam izašao na kraju da se poklonim. Zadovoljan sam jer je osjećaj obostran. Ljubav koju gajim prema Crnoj Gori vraća mi se od ljudi Crne Gore – prenio je utiske Balestra za MNE magazin.
Potvrdio nam je da je haljina sa crnogorskim grbom posebno rađena za ovo veče.
Vlasnica modne kuće ,,Fabrika“ Vesna Mandić, otvarajući jubilarno izdanje Internacionalne smotre mode  kazala je da nešto što traje 20 godina je za poštovanje.
– Krenuli smo te daleke 1998. godine, kada je cio region bio pod sankcijama, kada niko nije dolazio. Ja sam se u jednom momentu, u martu, našla nekim poslom ovdje, stala ispred ove čudesne katedrale i pomislila nešto što u tom momentu zaista je bilo nemoguća misija, a to je da ovdje napravimo svjetski festival. Mogu poslije 20 godina reći da smo, ako ne svjetski, sigurno napravili evropski festival – rekla je Mandić.
Dodala je da je za tih 20 godina svoje kreacije prikazalo više od 150 dizajnera, a među njima ,,Calvin Klein New York“ je imao svoju prvu reviju u Evropi upravo na smotri mode u Kotoru.
Ovogodišnji program, naglasila je, napravili su misleći prije svega na jubilej.
– Željeli smo da podijelimo ovo s onima koji su nam zaista pomogli da budemo ono što smo danas – istakla je Mandić.
Upravo modna agencija ,,Fabrika“, uz Opštinu Kotor je organizator ove manifestacije. Podršku je pružio i hotel ,,Regent Porto Montenegro“ koji je ugostio Renata Balestru.
Za frizure i šminku pobrinuo se tim Kuće ljepote i mode ,,Zoran“. Program je vodila urednica emisije ,,Stil“ na RTCG Ranka Perović.
Iz prvog reda reviju su, između ostalih, posmatrali Milica Pejanović-Đurišić, Ranko Krivokapić, Branimir Gvozdenović, Maja Ćatović, Duško Knežević, Lazar Ristovski,  Nina Žižić…
Večeras, od 21 sat, ispred katedrale sv. Tripuna predstaviće se crnogorski dizajneri Milena Đurđić, Boris Ćalić i Tijana Todorović koji će prikazati po pet modela u bijeloj boji inspirisanih dobrotskom čipkom. Sva tri kreatora koristila su originalne komade dobrotske čipke Nadežde Radović. Nakon toga zbirnom revijom pod nazivom ,,Thank you“ biće predstavljeni modeli Verice Rakočević, modne kuće ,,Gattinoni“ i Žan-Pol Gotjea.

This slideshow requires JavaScript.

B.R.
Foto: B. Šekularac

Više fotografija u foto galeriji