MODA SLAJDER

RENATO BALESTRA ZA MNE MAGAZIN: Crnu Goru zavolio sam od prvog trena

 

Italijanski dizajner Renato Balestra u petak će otvoriti Internacionalnu smotru mode u Kotoru ispred Katedrale Svetog Tripuna spektaklom pod nazivom ,,Opera i moda“. Biće prikazano 17 kolekcija inspirisanih operskim arijama, dopunjenih dijelom originalnih kostima koje je radio za operske scene. Oko 200 modela te večeri nosiće 60 manekena, statisti, baletani.
Balestra je u Crnu Goru došao prethodnog vikenda i smješten je u hotelu ,,Regent Porto Montenegro“.
U intervjuu za naš portal govorio je i o Crnoj Gori, životu, optimizmu, snazi i muzici.
Gospodine Balestra, kako se osjećate u hotelu ,,Regent Porto Montenegro“, kako ste zadovoljni uslugom, kako Vam se dopada hotel?
– Prije svega, veoma sam srećan što sam opet u Crnoj Gori. To je mjesto koje sam zavolio od prvog trena. Prelijepo je, imate predivne predjele i predivne ljude. Vrlo su topli. Svaki put kad dođem radostan sam. Sinoć sam stigao kasno ovdje, jer letio sam sa Malte u Rim i imao samo nekoliko sati da se odmorim. Onda sam pokušao da ,,uhvatim“ let koji je veoma kasnio. Tako da sam stigao skoro u jedan sat izjutra. Otkrio sam ovaj hotel koji je vrlo lijep. Novi je hotel sa dosta svjetla. Volim svjetlost. Moj apartman je okrenut ka moru i vidim zaliv. Divan hotel i ljudi su vrlo ljubazni, veoma kooperativni. Dobar je osjećaj biti u ovom hotelu.

Što to Kotorsku smotru mode čini posebnom da ste se opredijelili da je podržite od samih početaka do danas?
– Teško je to opisati. Možda obostrana ljubav. Volim Kotor i Kotorani vole mene. Imam takav osjećaj. Nadam se da je istinit. Pa, zašto onda ne doći u mjesto koje voliš i pomoći ljudima, pokazati im svoj rad, možda i pokazati određenu vrstu mode mladima. To je kombinacija vrlo dobrog osjećaja povratka zemlji koju volim i susreta sa prijateljima, osjećaja da prikazujete kolekcije na prelijepom trgu u Kotoru. Nadam se da će biti uspješno.

Za jubilej, 20 godina Kotorske smotre mode, odabrali ste ,,Operu i modu“. Od sedme do 25. godine učili ste muziku, svirali klavir, volite da pjevate. Da li i danas zasvirate klavir i koja Vam je omiljena arija?

– Toliko volim muziku jer muzika je dobar saputnik. Bilo da to želite ili ne, da svirate ili ne, muzika vas obuzme od prvog trena kada vam majka pjeva uspavanku do kraja, kada više eksperimentišete sa tom oblasti. Do trenutka kada pronađete ljubav ili mjesto. Uvijek muzika odzvanja u našim ušima. Imao sam priliku da učim klavir i da više i više bivam zaljubljen u muziku, da budem duboko u njoj, da je poznajem. Želio sam da budem pijanista, ali otac i majka žarko su željeli da budem inžinjer. Nije to tada bilo kao danas, kada biste rekli – Ne, želim time da se bavim. U to vrijeme više ste se povinovali želji roditelja. Tako da sam počeo da studiram inžinjerstvo. Učeći po pet, šest sati za pijanistički koncert, nisam imao vremena za to. A onda kada sam dobio ponudu za dizajniranje kostima za opere, vratio sam se muzici, svojoj ljubavi. Znam dosta opera napamet, mogu da ih otpjevam od prve do posljednje note. Ova ponuda mi se vrlo dopala. Prva je bila ,,Pepeljuga“. Dizajnirao sam za nekoliko ,,Pepeljuga“, za onu u Beogradu, na Brodveju, pa onda za još jedno pozorište u Evropi, tako da je ,,Pepeljuga“ tu cijelog mog života. Dizajnirao sam i za operu ,,Kavaljer s ružom“. Uvijek je zadovoljstvo raditi to.

Početak karijere je bio nevjerovatan. Bila je u pitanju opklada. I sami kažete – Moda je odabrala mene.

– Tako sam rekao, jer kada sam počeo da se bavim modom, nikada ranije nisam razmišljao o njoj. Učio sam da sviram klavir, radio druge stvari u životu. Bila je iza ugla. Nisam znao ništa o modi, nikada nisam ni razmišljao kako je neko obučen. Desilo se da mi ponude da se bavim modom. Govorio sam – Hajde da pokušam, da vidim kako sve to ide. Sjećam se trenutka kada sam počeo da dizajniram za veoma poznatu kuću visoke mode u Milanu. Ništa nisam znao. Dizajnirao sam, ali i nosio rolne materijala po toj modnoj kući. Vlasnica bi mi govorila – Zašto nosiš rolne materijala svo vrijeme? Nije to tvoj posao, moraš da dizajniraš. Rekao sam – Znam, ali to volim. Znate u čemu je tajna? Odlazio sam sa rolnama do skladišta i pitao ih koji je to materijal, kako se zove. To sve kako bih stekao prvo znanje o toj profesiji. Sjećam se da nakon nekoliko sedmica možda je počela da sumnja, jer nisam znao toliko toga. Kazala mi je – Došao si kod mene, ali da li si pokazao skice i nekom drugom? Odgovorio sam – Ne, nikada. Poslije nekoliko dana me je pozvala i rekla – Znaš, sjećam se da si dizajnirao dugu večernju haljinu. Ponovo mi je donesi. Rekao sam – Žao mi je, više je nemam kod sebe. Onda mi je kazala – Bila je još jedna na skici. Donesi mi tu. Rekao sam – Nemam je više. Kazala je – Kako? Rekao si mi da nijednom dizajneru nisi pokazao skice. Otišao sam, pogledao svoje skice i kupio sve materijale. Od tada je moja kvota postala vrlo visoka.

S obzirom na sve to, da je moda odabrala vas, u što vjerujete – sudbinu, Boga?

– Život vam pruži puno prilika. Ako voz prolazi, morate skočiti u njega. Ako sačekate i trenutak, voz je već otišao. Morate zgrabiti šansu kada dođe vrijeme za to. Ako imate određenu ,,vatru“ unutar sebe, što je nešto što morate izraziti, posebno kroz kulturu i umjetnost, morate da idete i učinite to. Mnogi su pomalo i lijeni. Imao sam mladog prijatelja koji je došao po savjet. Znaš, želio bih da uradim to i to, rekao mi je. Dao sam mu nekoliko smjernica kome da se obrati, gdje da ode. Nakon oko godine rekao je – Nisam znao. Ponudili su mi to i to. Odgovorio sam mu – Izgubio si šansu. To je tvoja greška.

Što Vas inspiriše u životu, da li sebe smatrate srećnim čovjekom?
– Inspiriše me emocija, nešto što daje emociju a potom postane kreacija. Ne znam da li za sebe mogu reći da sam srećan čovjek, jer život je sačinjen od tuge i sreće. Kada se nađete u lošem trenutku, morate da se borite da ga prevaziđete. Pomalo sam nalik osobama sa Orijenta. Mi smo kao hrast. Ako naiđu oluja ili požar, mogu vas uništiti. Morate biti snažni da se vratite u pozitivu. Posebno morate pamtiti loše trenutke. Čine vas optimističnim i jakim. Optimizam je vrlo važan saputnik u životu.

Kažete: ,,Mladi ste sve dok imate snage da istražujete sebe i svoje mogućnosti.“ U ovim godinama, što ste naučili istražujući sebe i kako vidite svijet oko sebe?

– Nikada ne razmišljam o godinama, još se osjećam mladim. Ne želim da razmišljam o tome koliko sam mlad.

Dizajnirate za žene. U čemu leži ljepota jedne žene, a u čemu ljepota mode?

– Ljepota je harmonija. Ljepotu imate kada je sve unutar vas u harmoniji. To je poput simfonije. Ako simfonija ima falš notu, onda je to loša simfonija i nikome se ne dopada. Ako je simfonija harmonična i bez falša, onda je to prelijepa muzika. Isto je u životu. Morate sami pronaći tu harmoniju, kroz izlečenje, kulturu, više saznanja u životu i biti više u skladu sa samim sobom.

Bojana Radonjić
Foto: B. Šekularac