DRUŠTVO PREPORUKA

PODGORICA: Počela kampanja ,,Pruži ruku za život! Daruj krv!”

Kampanja ,,Pruži ruku za život! Daruj krv.”, u organizaciji Crvenog krsta Crne Gore, Radio-televizije Crne Gore i Zavoda za tranfuziju krvi Crne Gore, počela je danas.
Ova kampanja kreirana je sa ciljem informisanja i motivisanja građana da se u znatnoj mjeri uključe u djelatnost dobrovoljnog davalaštva krvi. U Crnoj Gori procenat dobrovoljnog davalaštva krvi je 2,8 odsto, a preporuke Svjetske zdravstvene organizacije su da u našoj zemlji bude bar 4 procenta davalaca da bi se imale sigurne količine krvi. Krv može dati svaka zdrava osoba od 16 do 65 godina.
– Kampanju, nikako slučajno, započinjemo u ljetnjem periodu, kada je priliv gostiju iz inostranstva, a nažalost i broj nesreća, povećan, a kada su usljed godišnjih odmora, zalihe potrebne krvi na najnižem nivou. Upravo u želji da skrenemo pažnju građanima da je potrebno, kroz lični primjer, da pokažu altruizam i humanost, ali i dokažu da su odgovorni članovi društva,  kreirali smo  ovu kampanju koja će trajati godinu – kazala je generalna sekretarka Crvenog krsta Crne Gore Jelena Dubak.
Statistika poazuje, podsjeća Dubak, da će svima nama ili nekome iz naše bliže okoline nekada biti potrebna krv.
– Zato ne smijemo da čekamo da nam je neko drugi obezbijedi. Svi mi pojedinačno imamo odgovornost u obezbjeđivanju krvi za one kojima je najpotrebnija, jer je to krv za sve nas. Ne zaboravite da pružite ruku za život. To je ruka humanosti i ruka prijateljstva. Daruj krv – poručila je Dubak.
Trideset minuta davanja krvi za nekoga je malo, a onome kojem je potrebna znači život. Odluka da to uradite samo jednom godišnje, kako je rečeno na konferenciji za novinare, učinila bi da ima krvi za sve kojima je to potrebno.
– Uloga Javnog servisa, pored osnovnog zadatka da informiše građane, ima za cilj da podrži i promoviše prave vrijednosti i da značajno doprinosi razvoju empatije među ljudima. Vjerujem da će naš medijski doprinos ovom projektu biti značajan i uticati na razvijanje svijesti ljudi o davalaštva i da će taj procenat koji nije na zavidnom nivou u narednom periodu biti veći – kazala je direktorica marketinga RTCG Vanja Šipovac.
Tokom prvih šest mjeseci ove godine prikupljeno je 8776 jedinica krvi na teritoriji Crne Gore, istakla je direktorica Zavoda za tranfuziju krvi Crne Gore prim. dr Gordana Rašović.
– Od toga je skoro 45 odsto donirano od strane dobrovoljnih, nenamjenskih davalaca krvi. U odnosu na 42 procenta u prošloj godini, to je veliki napredak. Porodični davaoci krvi, nažalost, i dalje imaju primat u strukturi davanja krvi sa 55 odsto, ali se njihov broj iz godine u godinu znatno smanjuje. Cilj razvoja dobrovoljnog davalaštva krvi je potpuno iskorijenjavanje porodičnog, odnosno namjenskog davalaštva, koje je po više osnova nepovoljno i ne može biti osnov planskog i kontinuiranog obezbjeđivanja krvi – kazala je Rašović.
Ne treba čekati da se dogodi nesreća da bismo donirali krv, naglašava Rašović.
– Donirajmo redovno, jer naša krv je uvijek nekome potrebna – poručila je Rašović.

Glavni promoter kampanje, ministar sporta Nikola Janović, rekao je da mu ova uloga s jedne strane imponuje, ali da je s druge ,,velika obaveza svih nas koji smo javne ličnosti jer želimo da ličnim primjerom pomognemo da se što više građana uključi i bude dio ove akcije”.
– Smatram da krv, kao i život ne može da se kupi. Nema cijenu. Na taj način kontrolišemo svoje zdravlje, a takođe pomažemo i drugima da ozdrave – poručio je Janović.
Promoteri su, pored ministra sporta Nikole Janovića, vojnik Dejan Gluščević, bankarka Milica Vojinović, volonterka Crvenog krsta Maja Kalezić, poljoprivrednik Filip Vukićević, spec. transfuziolog dr Nela Eraković, glumci Dušan Kovačević i Vanja Jovićević, fudbaler Dejan Savićević, džudista Srđan Mrvaljević, giatristi Srđan Bulazović i Darko Nikčević, te novinari Dragana Mrkić i Ivan Maksimović.
– Znači mi puno što sam dio ove kampanje, jer ja sam čovjek koji se uvijek odaziva na humanitarne akcije. Posebno ova kampanja ,,Pruži ruku za život! Daruj krv.” je veoma i ozbiljno napravljena i velika je u smislu da jedan čovjek može da spasi tri života dajući krv. Ovim putem i uvijek ću pozivati ljude da daju krv jer to je toliko humano. Što je rekao Nikola Janović, to nema cijenu. Rekao bih svim ljudima da ih apsolutno ništa ne košta. Naprotiv, organizam im se čisti kad pomognu nekome. Ne samo organizam, nego i duša – kazao je Dušan Kovačević za MNE magazin.
Kako je rečeno na konferenciji: ,,U svemu u životu samo ujedinjeni možemo postići najbolje rezultate.” Zato, kako je poručeno, ,,izmamite osmijeh, ulijte vjeru, pružite ruku za život i darujte krv”.
Tekst i foto: B.R.