MODA SLAJDER

VESNA MANDIĆ UOČI SMOTRE MODE-KOTOR: Važno je da se modna scena Crne Gore razvija

Internacionalna smotra mode-Kotor 2017. godine  biće održana 20. put ispred Katedrale Svetog Tripuna 28.i 29. jula. Organizatori, modna agencija ,,Fabrika“ i Opština Kotor, kao i svake godine pripremili su izdanje  kakvo ovaj jubilej zaslužuje.
Tako će 28. jula italijanski kreator Renato Balestra prostor ispred katedrale pretvoriti u svojevrsnu pozorišnu scenu, pa će publika biti u prilici da vidi muzičko-modni spektakl pod nazivom ,,Opera&moda“ sa skoro 200 modela inspirisanih operskim arijama. Nosiće ih 60 manekena, baletani, statisti, dok će posjetioce putem velikog bima Balestra voditi kroz sve predjele u kojima je arija stvarana.
Druge večeri, 29. jula, na pisti ispred katedrale publiku dočekuju svjetski i crnogorski dizajneri. Boris Ćalić, Tijana Todorović i Milena Đurđić predstaviće se sa po pet modela inspirisanih dobrotskom čipkom, a u sklopu revije, koja simbolično nosi naziv ,,Thank you”, biće prikazani modeli Verice Rakočević,  koja je otvorila 1. Internaconalnu smotru mode –  Kotor 1998, Modne kuće Gattinoni, čiji je generalni direktor Stefano Dominela, poslije Renata Balestre najviše pomogao promociji i usponu Smotre mode i koja je tri puta učestvovala na Kotorskoj smotri mode i Žan Pol Gotjea kao najvećeg i najvažnijeg modnog kreatora koji je i lično bio na Smotri mode u Kotoru.
Vlasnica ,,Fabrike“ Vesna Mandić u razgovoru za MNE magazin kaže da je najponosnija na revije Dior-a i Žan Pol Gotjea, te da su upravo revija i sam Gotje na nju ostavili najsnažniji utisak u ovih 20 godina održavanja Internacionalne smotre mode-Kotor.

Ove godine biće obilježeno 20 godina Internacionalne smotre mode-Kotor. Na koji trenutak ste najponosniji u tih 20 godina?

– Bilo je puno momenata kada sam bila jako ponosna, ali prije svega, pravo ushićenje i ponos, ali i olakšanje sam imala u toku završnica modnih revija Dior i Žan Pol Gotje.

Novina je, pored spektakla u pravom smislu, koji priprema Balestra, podizanje svijesti o važnosti dobrotske čipke. Kako Vi vidite značaj dobrotske čipke za modu?

– Nije džabe dobrotska čipka nematerijalno kulturno dobro Crne Gore i jako se radujem što će tri sjajna crnogorska kreatora, Boris Ćalić, Milena Đurđić i Tijana Todorvić napraviti spoj modernog sa originalnim komadima dobrotske čipke g-đe Nade Radović, a sve pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Crne gore, u okviru projekta ,,Vještina izrade Dobrotske čipke”. Moram naglasiti da je vođa ovog projekta u Kotoru, sjajni crnogorski kreator, Boris Ćalić.

Renato Balestra je prije svega prijatelj Internacionalne smotre mode-Kotor. Kako vidite njegov doprinos ovoj manifestaciji i koliko Vam znači što je prepoznao baš Vas i baš Kotorsku smotru mode kao nešto čemu želi da podari svoj uticaj i doprinos?

– Gdin Balestra je moj veliki lični prijatelj, prijatelj moje agencije, ali i veliki prijatelj i Ambasador i Kotora i Crne Gore. Dao je ogromni doprinos pozicioniranju Smotre mode u svijetu i baš zbog toga, centralni događaj ovogodišnje, jubilarne, 20. Internacionalne smotre mode u Kotoru će biti pravi spektakl, prve vječeri, 28. jula, OPERA&MODA RENATO BALESTRA, sa skoro 200 modela inspirisanim operskim arijama.

Dio smotre mode biće i predstavljanje rada  troje crnogorskih dizajnera. Kakvo je Vaše mišljenje o sadašnjoj crnogorskoj modnoj sceni?

– Crna Gora ima nekoliko odličnih dizajnera i, ono što je najvažnije, jeste da se modna scena Cne Gore razvija.

Koja je revija na Vas ostavila najjači utisak u tih 20 godina Internacionalne smotre mode u Kotoru?

– Žan Pol Gotje revija, ali i on lično. Sjajan čovjek, umjetnik, kreator…

,,Moda je nešto što dolazi iznutra“, kaže Ralf Loren. Kako Vi posmatrate, odnosno doživljavate modu?

– Uh, moda je moj život, svakodnevnica, posao, pa samim tim, često i breme. Nikada nisam slijepo pratila modu, niti bila, niti željela da budem trendseterka. Nijedan modni detalj, komad, najskuplji, dizajnerski ne može nadoknaditi nedostatak harizme, šarma, ljupkosti, intelektualnog, šika. I obrnuto, ako imamo nešto od svega toga, dovoljne su nam farmerice, bijela majica ili mala crna haljina, čista kosa, njegovan ten, sjaj za usta ili crveni karmin i osmijeh. I to je to.
Bojana Radonjić
Foto:
B. Šekularac