Porto Novi
ART PREPORUKA

CNP: Večeras premijera Marunovićeve ,,Mirsade”

Premijera dokumentarnog filma ,,Mirsada”, reditelja Danila Marunovića, biće održana večeras u 21 sat u Crnogorskom narodnom pozorištu.

,,Mirsada” je dokumentarni film koji prikazuje dramatične životne okolnosti mlade romkinje Mirsade, koja od svoje treće godine prosi na ulicama grada Podgorice. Film preko dirljivih i emotivnih ličnih sudbina romske djece komentariše fenomen opstanka romske kulture i načina života u modernom vremenu.

Sinopsis

Ona nema tablet i telefon. Ne ide u školu i ne koristi društvene mreže. Nikad nije letjela avionom. Nikad nije posjetila stranu državu. Nikad nije imala rođendansku zabavu. Ona ima samo 12 godina, zove se Mirsada i napoznatija je djevojčica u Podgorici. Ona izdržava svoju porodicu. Ona je Romkinja.

Biti hrabar, šarmantan, pametan, talentovan, tamo gdje je ona odrasla, ne obećava svijetlu budućnost, stipendije, putovanja, audicije, podršku. Biti poseban i roditi se sa darom, u romskom naselju Vrela Ribnička, znači biti obilježen, nositi teško breme, prositi od treće godine.

Neravnopravna borba vjekovne romske kulture, tvrdih kodeksa i tradicije sa snovima jedne djevojčice. Natprosječna inteligencija, socijalna visprenost i goli talenat za život nasuprot šovinizmu, rasizmu, nejednakim šansama… Strast za umjetnošću, pjevanjem i plesom, zajedno sa siromaštvom, glađu i hladnoćom. Na njenom licu je maska pajaca koji moli za euro, a ispod je tužna, romska balada.

Rastrzana između velike želje da sa svojom zaštitnicom-gradskom trans seksualnom prostitutkom Larom ode u svijet i započne novi život i hrabro zakorači u svijet odraslih, i sa druge strane ljubavi prema porodici, dečku u kog se zaljubljuje, siromaštva i straha za svoje najbliže, Mirsada nam otkriva jednu drugačiju Podgoricu, drugačije lice našeg grada i nas samih. U tom paralelnom svijetu ne žive manekenke, političari i sportisti, već tužni oriđinali sa margine društva, koji žele da nam nešto saopšte, koji žele da se predstave, koji žele da nam pjevaju… Neku pjesmu drugačiju, luđu i tužniju nego svaku drugu.