ART PREPORUKA

UŽIVAJTE: Nikšićko ledno – VIII2 (video)

Foto: Miodrag Marković

Bend VIII2 je nedavno izbacio svoj peti singl „Nikšičko ledno“. Pjesma je imala pomalo nesvakidašnju premijeru, pa se desetak dana vrti isključivo na radiju.
– Odlučili smo se za ovaj korak prije svega kako bi odali počast Radiju (sa velikim R), tom divnom i pomalo zapostavljenom mediju. Htjeli smo da se pjesma za početak samo sluša i da ta konzumacija ne bude instant, već onakva kakva je nekada bila, zvučna, bez gledanja. Da pjesma dođe do vas kad ne očekujete i da se sljedeći susret ne riješava sa par klikova, već da ga čekate. Ima toliko ljepote u toj neizvjesnosti koje je sve manje. S druge strane, deset dana se danas čini kao vječnost, pa smo u međuvremenu dobili veliki broj zahtjeva da pjesmu okačimo onlajn i naravno morali smo izaći u susret publici. Kako smo se usput dovoljno izigrali i kao ispunili zamišljeno, od danas je svi mogu čuti i na YouTube i sličnim servisima – kaže frontmen benda Vanja Radovanović.

Muziku i tekst je pisao Vanja Radovanović, dok je za aranžman i produkciju je bio zadužen Bole Martinović, koji nam je otkrio kakvu je ulogu u aranžmanu imala jedna prazna limenka: „Pored toga što pjesma počinje otvaranjem limenke piva, taj zvuk uz bubanj, dominira i u ritam sekciji, pogotovo na početku pjesme. Sve ono što obično sviraju perkusije „odsvirano“ je na praznoj limenci, pogodićete već kojeg brenda.“

– Iako naslov sugeriše da je pjesma o pivu, ako obratite pažnju vidjećete da se pivo čak i ne pominje. Ona govori o momentu, sekundama, kada poslije napornog dana i gomile svakodnevnih problema, podigneš tu čašu i ne misliš ni na šta, no da se samo prepustiš trenutku. Ništa više. Ali prihvatićemo i sve druge interpretacije na temu – zaključuje Vanja.

CREDITS:

Muzika & tekst: Vanja Radovanović
Aranžman& produkcija: Bole Martinović

Bubnjevi: Ivan Perović
Bas gitara: Branko Koprivica
Akustična guitara, mandolina: Vanja Radovanović
Klavir, električne gitare, limenka piva, programing, harmonika: Bole Martinović
Prateći vokali: Vanja Radovanović i Ivan Perović
Strašni ,,HE!” vokali: Branko Koprivica

Snimanje bubnja: Goran Antović@ SupremeTracks Studio, Beograd

Snimanje & editing: Bole Martinović @ Studio B.E.B.A., Kotor
Miks & mastering: Goran Antović @ SupremeTracks Studio, Beograd