SLAJDER ZDRAVLJE

DR SANJA BOROVIĆ O INFEKCIJAMA OKA: Ne koristiti antibiotsku terapiju bez konsultacija sa ljekarom

Ljeto je doba godine kada su bakterijske infekcije posebno izražene, a koliko su infekcije oka učestale i šta ih najčešće izaziva pitali smo oftamologa, dr Sanju Borović iz Očne ordinacije ,,Borović” u Podgorici.

-Kada su u pitanju konjunktivitisi, ljeto je jedan od mirnijih perioda, iako na prvi pogled ne izgleda tako. A evo i zašto – alergijski konjunktivitisi, koji su izraženi u proljećnom periodu se smanjuju, jer je i period cvjetanja je prošao, a sa druge strane virusni konjunktivitisi, koji su izraženi u zimskom periodu, u zatvorenim, prenatrpanim školskim i predškolskim prostorijama se, takođe, znatno smanjuju. Jedino su nešto izraženiji bakterijski konjunktivitisi zbog kupanja u nedovoljno čistim vodama – objašnjava dr Borović i dodaje da posebno oprezni moraju biti nosioci kontaktnih sočiva.

-Infekcije kod njih bogu biti znatno teže, zavisno od uzročnika. Zato, prilikom kupanja ili ne treba nositi sočiva ili nositi po mogućnosti dnevna, meka kontaktna sočiva – kaže naša sagovornica.

Dr Borović objašnjava da su simptomi bakterijskih konjunktivitisa crvenilo, peckanje, nekad i laki bol i manje ili više obilna žućkasta sekrecija iz oka. Prva pomoć je svakako ispiranje očiju fiziološkim rastvorom ili blagim čajem kamilice, a nikako samoinicijativno korišćenje antibiotske terapije.

-Obično crvenilo nakon dužeg kupanja, naravno nije konjunktivitis, već samo reakcija ili na slanu vodu, ili u bazenima na jače hlorisanu vodu. I jedno i drugo brzo prolazi. Za osobe koje su osjetljivije ili pak osobe koje imaju suvo oko, savjet je da tokom plivanja nose naočare za kupanje, a prilikom izlaska iz vode bilo bi dobro isprati oči čistom vodom – savjetuje ona.

Briga o najmlađima tokom ljeta mora biti pojačana jer su djeca podložnija ovim infekcijama zbog kupanja u malim bazenima koji se često ne čiste dovoljno, a bebe nijesu posebno osjetljive jer su prosto više zaštićene – nema cjelodnevnog brčkanja u vodi.

Roditelji se često pitaju da li djeca treba da nose sunčane naočare, a dr Sanja Borović objašnjava da mogu da ih nose u mjeri u kojoj oni to žele.

-Ima djece koja su osjetljivija na sunce i naočare im jako prijaju. Pri tom je dovoljno da naočare imaju UV zaštitu i nije neophodno da budu skupe i firmirane. Maloj djeci treba staviti šeširiće koji im istovremeno prave i hlad tako da im sunce manje smeta – kaže naša sagovornica.

M. Lalović