ART SLAJDER

DANILOVGRAD: Otvoren peti Internacionalni festival folklora

Peti Internacionalni festival folklora ,,Danilovgrad 2017” otvoren je sinoć u Danilovgradu.
– Prethodnih godina Danilovgrad je imao čast da ugosti ansamble iz velikog broja zemalja: Italije, Slovenije, Grčke, Rumunije, Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine… I večeras će Danilovgrad biti Evropa u malom i to ispunjen, nadasve, željom za druženjem i zbližavanjem ljudi – kazala je mr ekonomskih nauka i odbornica lokalnog parlamenta Slađana Pavlović.
Učesnici će, dodala je Pavlović, prikazati autentičnu sliku narodne umjetnosti kroz ritam, ples i pjesmu, ,,a mi ćemo kroz njih upoznati kulturu, običaje i istoriju i ono još važnije, učiti se da uvažavamo i poštujemo različitosti”.
– Ne dišite da biste preživjeli, igrajte i plešite i osjećajte se živim. U to ime, zaigrajmo večeras svi zajedno – istakla je Pavlović otvarajući Festival.
Voditelji su podsjetili da je ovaj festival najbolja prilika da Evropa i svijet vide i osjete ljepote Danilovgrada i upoznaju se sa bogatstvima Crne Gore, te da je Danilovgrad uvijek kroz folklorna društva davao doprinos očuvanju tradicije.
Ansambli iz Makedonije, Bugarske i Crne Gore na početku su uz pjesmu prodefilovali centrom grada. Zaigrali su i kolo, a oduševljeni posjetioci pripremili mobilne telefone kako bi zabilježili taj trenutak. Posebno interesovanje vladalo je kod najmlađih koji su ispunili trg i burnim aplauzima pozdravili domaćine, ansambl ,,Danilovgrad”.

This slideshow requires JavaScript.


Nakon kantautora Slobodana Kovačevića, koji je za ovu priliku odabrao pjesme ,,Vječna da si” i ,,Niđe nebo nije plavo kao iznad Crne Gore”, publici se prvi predstavio  Folklorni studio ,,Blaževski” koji je prikazao svu raznovrsnost i bogatstvo makedonskog folklora.
Zatim je na binu stupio Folklorni ansambl ,,Oro” iz Crne Gore koji je predstavio Igre iz Boke.
Folklorni ansambl ,,Harmonija” iz Rusa prikazao je raznolikost i tradiciju folklora Bugarske.
Folklorno društvo ,,Danilovgrad” prikazalo je ljepotu pjesme, tradicije i kulture u Igarama iz stare Crne Gore.

This slideshow requires JavaScript.


– Cilj ovog festivala je da upoznajemo kulture drugih naroda i drugih država. Treba da baštinimo one stvari koje nas spajaju, a ne razdvajaju. Smatram da od rane mladosti moramo učiti našu omladinu da insistira na sličnim stvarima koje nas okupljaju – kazao je za MNE magazin direktor Centra za kulturu Danilovgrad Bo­jan Bra­jo­vić.
Festival se održava pod pokroviteljstvom opštine Danilovgrad i u organizaciji Centra za kulturu Danilovgrad.
B.R.
Foto: B. Šekularac

kud duga